Wikipedia ne želi kriptovalute

0
93

Wikipedia je nedavno objavila da odustaje od kriptovaluta, što znači da neprofitna fondacija Wikimedia više neće primati donacije u ovom formatu.

PCPress.rs Image

Budući da je sve više onih koji se raduju uplatama u digitalnim valutama, ova odluka je pomalo neobična. Objašnjenje ipak postoji, a nije doneta lako – usledila je nakon tromesečnih pregovora koji su došli nakon zahteva zajednice da se prekine primanje donacija u kriptovalutama. Fondacija koja stoji iza Wikipedia platforme je donacije u ovom formatu počela da prihvata još 2014. godine, a odluka da se s tim prekine je donesena na zahtev iste one zajednice koja je prvobitno tražila uvođenje kripto-donacija.

Bitcoin, Ether, Dogecoin, Litecoin, te druge valute, tako više nisu dobrodošle, a ističe se da odluka nije bila teška, budući da je tokom 2021. godine tek 0,08% (oko 130 hiljada dolara) od ukupnih donacija bilo u digitalnim valutama.

The Wikimedia Foundation has decided to stop accepting cryptocurrency donations. The decision was made based on a community request that the WMF no longer accept crypto donations, which came out of a three-month-long discussion that wrapped up earlier this month. pic.twitter.com/RHAD0FRA5W

— Molly White (@molly0xFFF) May 1, 2022

Glavni razlog za ukidanje donacija u digitalnim novčićima jeste zabrinutost zbog štetnih uticaja koje rudarenje ima na životnu sredinu, a oni koji stoje iza Wikipedie ne žele da promovišu sistem koji bi jednog dana mogao da se pokaže kao veoma štetan.

Izvor: Mashable

The post Wikipedia ne želi kriptovalute first appeared on PC Press.Original Article