Wikipedia blokirana u Pakistanu

0
64
wikipedia-blokirana-u-pakistanu

Top50 Glas publike


PCPress.rs Image

Pakistanska uprava za telekomunikacije je blokirala Wikipediju jer nije uklonila sadržaj “svetogrđa”.

PCPress.rs Image

Pakistan je blokirao Wikipediju je nisu uklonili sadržaj koji je označen kao “svetogrđe”.

Trenutno su u toku pregovori između vlade i ove kompanije o mogućnostima deblokiranja. Wikipedia do sada nije dala nikakvo zvanično saopštenje koje se odnosi na ovaj događaj.

PTA je saopštila u sredu odluku o ukidanju Wikipedije. Razlog je ignorisanje zahteva da se ukloni “nezakoniti sadržaj”. Bogohuljenje je osetljivo pitanje u Pakistanu. Prema zakonima ove države moguća je smrtna kazna za svakoga ko je osuđen za uvredu islama.

Svaki online sadržaj može biti ukinut u bilo kom momentu od strane države. To smo do sada imali prilike da više puta vidimo od Australije do ratnih strategija između Rusije, Evrope i SAD-a. Sasvim je jasno da zakonske regulative koje se neumorno donose u raznim državama nemaju nikakav pratkičan značaj. Stvarnost kreira politička volja momenta.

Slučaj “Wikipedia” još uvek nije okončan. A moguće je očekivati svakave scenarije – od primene smrtne kazne do ukidanja “nezakonitog sadržaja”. Ovaj slučaj pokazuje još jednom snagu cenzure i političke kreacije volje “naroda”.

Izvor: indianexpress.com  

eFakture


Tagovi: , , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.