When the Past was Around

0
416

Da li ste ikada poželeli da posetite sećanja na odnos žene sa muškarcem sa sovinom glavom? Pa, da li imamo krajnje savršen nišni naslov za vas. When the Past was Around prati Eda-u, mladu ženu koja je izgubila nekoga ko joj je važan u prošlosti i pokušava da se pomiri sa životom koji ostaje bez njih.

Ova priča je ispričana kroz njena sećanja sa figurom koja je u početku predstavlјena kao izgrebani crtež pre nego što se polako otkriva njihov izgled kroz vreme provedeno s njima. Pridružujete im se na sastancima na plaži, dok pijete tople napitke u njihovom domu i zajedno puštate muziku, ali iako su ovo radosna sećanja, atmosfera tuge i neizbežnosti nadvija se nad svima njima.

Tokom igranja vidite kako rešavate razne zagonetke u ovim sećanjima kako biste napredovali. Ove zagonetke prate nacrt klasičnih point and click naslova iz 90-ih, ali sa svim elementima potrebnim za napredak izolovanim u području u kojem se trenutno nalazite. Stvara gotovo iskustvo bekstva u sobi, dok se novi slojevi slagalice otkrivaju dok dovršavate svaki zadatak.

When the Past was Around dodaje neke druge funkcije radi lakšeg igranja, kao što je mogućnost da se vide svi predmeti sa kojima može da se ma interakcija pritiskom na dugme. To znači da možete lako da pronađete često potpuno svakodnevne predmete koji su vam potrebni za napredovanje. Dalјe, treba napomenuti da većina zagonetki nije toliko uznemirujuća kao što su druge igre u ovom stilu.When the Past was AroundDakle, ako vidite kartonsku kutiju koja je zapečaćena za interakciju, obično će vam trebati makaze ili neki drugi razuman predmet da biste je otvorili, a ne, znate, kandža od jastoga ili nešto glupo.

To ni u kom slučaju ne znači da je igra besprekorna. Podelјena na nivoe zasnovane na sećanjima, ona ponekad pada na nekoliko lokaliteta ili ekrana, što znači da postoji prilično velika količina povratka između zagonetki u različitim delovima memorije. Povremeno ćete otkriti da je potrebna stavka ili rešenje slagalice udalјeno nekoliko ekrana.

Takođe, samo zato što većina zagonetki nije ezoterična, što ne znači da se povremeno ne uroni u ovaj bunar sa nekim od njenih rešenja. Svakako bi preporučili da imate olovku i papir u blizini ili belešku u telefonu, jer ako imate grozno pamćenje poput nas, borićete se da zadržite neka složenija ili numerička rešenja slagalica u vašem umu.

U igranju igre nema mnogo više od ovoga, mada ima nekoliko skrivenih zagonetki koje sakuplјaju vaša dostignuća ako ih otkrijete i rešite. Ali ovo zapravo nije poenta When the Past was Around. Ideja je, slična sličnim drugim naslovima poput Coffee Talk ili If Found…, da prikaže realne emocije i opiplјivu priču na fantastičan i onostrani način.When the Past was AroundVizuelni elementi u ovoj igri su zapanjujući, uvlačeći prelepe ilustracije akvarela sa jednostavnim animacijama dajući utisak knjige priča u pokretu. Muzika se tokom celog vremena oslanja na isti motiv kako bi celoj igri pružila vrhunski osećaj protoka, ali će je vratiti na samo klјučne note ili uzrokovati nabubrenje instrumenata u tačkama zbog emocionalnog uticaja.

Takođe, kako su Eda i Owl zajedno pisali muziku i kako su svirali instrumente u priči, svedoci smo kako muzičku numeru u igri sviraju zajedno. Daje pesmi dodatnu težinu i povezuje muziku sa pripovedanjem na kohezivan način, posebno u slučajevima kada pratite slabu verziju muzike kroz neko područje.

Ovde je najveći trijumf koliko dobro samo vizuelni prikaz i muzika prikazuju priču i kako se teme lјubavi i gubitka prenose bez ikakvog govornog dijaloga. Emocionalna težina priče otkucava se u trenucima jednostavnim poput vizuelnog uklanjanja boje ili promene klјuča u muzici, a ova jednostavnost daje snagu sa kojom bi se dijalog borio.

„Kada je prošlost bila okolo“ nikako nije dugačak naslov, ali ono što radi sa svojim vremenom prikazivanja svakako vredi pogledati. Zagonetke su izazovne, ali ne do frustracije (uglavnom). Prekrasni vizualni elementi i muzika pričaju priču o lјubavi i gubitku bez reči s takvom spretnošću i pažnjom da se emotivni trenuci u igri osećaju zarađenima. Ako tražite sjajan indie naslov koji će vas odvesti u mračno popodne, ne tražite dalјe.

Dobro:

  • Prelepi vizualni elementi i muzika
  • Emocionalna priča
  • Jednostavne, ali izazovne zagonetke

Loše:

  • Kratko vreme trajanja
  • Mnogo povrataka
  • Ponekad padne u ezoteriju

When the Past was Around was last modified: 20 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post When the Past was Around appeared first on ITNetwork.

Original Article