WhatsApp planira interoperabilnost sa drugim platformama za razmjenu poruka

0
70
whatsapp-planira-interoperabilnost-sa-drugim-platformama-za-razmjenu-poruka

Summary

WhatsApp, najpopularnija čet aplikacija na svijetu, bi uskoro mogla postati interoperabilna sa drugim platformama za razmjenu poruka. Ova promjena dolazi kao rezultat primjene evropskog Zakona o digitalnim tržištima. Ova interoperabilnost će korisnicima omogućiti da komuniciraju sa prijateljima koji koriste druge […]

WhatsApp planira interoperabilnost sa drugim platformama za razmjenu poruka

WhatsApp, najpopularnija čet aplikacija na svijetu, bi uskoro mogla postati interoperabilna sa drugim platformama za razmjenu poruka. Ova promjena dolazi kao rezultat primjene evropskog Zakona o digitalnim tržištima. Ova interoperabilnost će korisnicima omogućiti da komuniciraju sa prijateljima koji koriste druge čet aplikacije, kao što su Google Messages, iMessage, Signal, Telegram, i naravno, Viber.

Ova promjena će prvenstveno omogućiti slanje tekstualnih poruka, slika, fotografija, glasovnih poruka, video zapisa i fajlova između različitih platformi. Međutim, ostvarenje ove interoperabilnosti ne zavisi samo od WhatsApp-a. Ostale kompanije takođe trebaju da se pridruže ovom naporu, a postoje i zabrinutosti oko sigurnosti podataka kada se različite aplikacije povežu.

WhatsApp predlaže korišćenje istog protokola signala za šifriranje poruka kako bi se ova sigurnosna pitanja riješila. Takođe, Meta Platforms, vlasnik WhatsApp-a, je otvoren za aplikacije koje koriste alternativne protokole šifriranja, pod uslovom da zadovolje sigurnosne standarde koje WhatsApp propisuje.

Uz to, pružaoci usluga trećih strana će morati da potpišu ugovor sa Metom prije nego što njihove aplikacije i usluge budu povezane sa WhatsApp-om.

Zakon o digitalnim tržištima, koji uvodi ove promjene, ima za cilj podsticanje konkurencije između različitih digitalnih platformi i usluga. Rok za primjenu promjena je mart ove godine. Uz ovu promjenu, WhatsApp će se pridružiti brojnim drugim tehnološkim platformama koje su morale uskladiti svoje poslovanje sa evropskim propisima.

FAQ:

1. Zašto WhatsApp uvodi interoperabilnost sa drugim čet aplikacijama?

– WhatsApp uvodi interoperabilnost sa drugim čet aplikacijama kao rezultat primjene evropskog Zakona o digitalnim tržištima. Ovo će omogućiti korisnicima da komuniciraju sa prijateljima koji koriste druge čet aplikacije.

2. Koji su glavni tipovi poruka koje će biti interoperabilne?

– Ova promjena će omogućiti slanje tekstualnih poruka, slika, fotografija, glasovnih poruka, video zapisa i fajlova između različitih platformi.

3. Da li samo WhatsApp treba da se pridruži ovom naporu?

– Ne, ostale kompanije takođe trebaju da se pridruže ovom naporu da bi postigle punu interoperabilnost.

4. Da li postoji zabrinutost oko sigurnosti podataka kada se različite aplikacije povežu?

– Da, postoji zabrinutost oko sigurnosti podataka kada se različite aplikacije povežu. WhatsApp predlaže korišćenje istog protokola signala za šifriranje poruka kako bi se ova sigurnosna pitanja riješila.

5. Koje su sigurnosne standarde koje WhatsApp propisuje?

– Meta Platforms, vlasnik WhatsApp-a, je otvoren za aplikacije koje koriste alternativne protokole šifriranja, pod uslovom da zadovolje sigurnosne standarde koje WhatsApp propisuje.

Dodatni resursi:

WhatsApp

Google Messages

iMessage

Signal

Telegram

Viber

Zakon o digitalnim tržištima

Read More