WhatsApp je u septembru zabranio 26,85 milion naloga u Indiji

0
68

Pravila, koja su stupila na snagu prošle godine, nalažu velikim digitalnim platformama (sa preko 50 hiljada korisnika) da objavljuju izveštaje o usklađenosti svakog meseca, pominjući detalje primljenih žalbi i preduzetih radnji.

PCPress.rs Image

WhatsApp je tokom prošlog meseca u Indiji zabranila 26,85 miliona korisnika. Tako da je 872.000 naloga zabranjeni pre nego što su se drugi korisnici na njih žalili. Broj naloga koji je zabranjen tokom septembra je 15% veći od onih koji su zabranjeni u avgustu.

Indija je dobar primer kako IT zakoni mogu da se sprovode. Pre nego što je usvojen paket zakona kojim se usklađuje rad društvenih platformi, diskriminacije, zloupotrebe, govor mržnje bili su sasvim normalna pojava na mrežama. Iako se još uvek ne može govoriti da su mreže „čiste“ u Indiji, ovakvi izveštaji su korisni jer pokazuju različite namere prilikom upotrebe društvenih mreža.

Indija je najavila tokom prošle nedelje i korak dalje. Naime, očekuje se da će biti donet zakon prema kojem su društvene platforme u obavezi da rešavaju žalbe koje se odnose na moderiranje sadržaja. WhatsApp je tokom prošlog meseca primio 666 pritužbi, ali je preuzela mere protiv samo 23. Novim zakonom Indija je u nastojanju da primora društvene platforme da se u ovim momentima ozbiljne ponesu.

Izvor: indiatvnews.com

The post WhatsApp je u septembru zabranio 26,85 milion naloga u Indiji first appeared on PC Press.Original Article