WhatsApp dobio opciju slanja fotografija i videa koji se mogu pogledati samo jednom

0
181


Poslednjih godina velike tehnološke kompanije, odnosno društvene mreže i komunikacione platforme sve veću pažnju počele su posvećivati privatnosti, odnosno korisnicima žele dati što veću kontrolu privatnosti i sadržaja koji objavljuju. Naravno, potpuna privatnost na internetu ne postoji i to je nešto čega svi trebaju da budu svesni kada snimaju, dele ili objavljuju nekakav osetljivi sadržaj, ali treba pozdraviti svaku novu opciju zahvaljujući koja korisnicima daje nove mogućnosti i zaštitu.
Upravo jednu takvu opciju, koju su mnogi korisnici s nestrpljenjem iščekivali godinama, najavio je WhatsApp. Reč je o opciji nazvanoj View Once zahvaljujući kojoj će se poslane slike i video zapisi izbrisati odmah nakon što ih primalac otvori i pregleda. Takvu je opciju još godinama ranije popularizovao Snapchat i često su je koristili mladi za slanje golišavih fotografija, bez straha da bi mogle završiti u pogrešnim rukama. Na WhatsApp-u ona će se moći koristiti pritiskom na oznaku "1" koja će se pojaviti pored oznake za slanje poruka, odnosno fotografija i videa.
Video zapisi i fotografije koji su snimljeni i poslati korišćenjem opcije View Once ne skladište se na telefone i zaštićeni su enkripcijom. Ipak, kako upozoravaju iz WhatsApp-a, uvek postoji mogućnost da netko napravi screenshot ili snimi fotografiju drugim telefonom, stoga apsolutna zaštita ipak ne postoji. Nakon što primalac otvori video/fotografiju i ona nestane iz razgovora, na ekranu će ostati samo obaveštenje kako je sadržaj otvoren i više neće biti dostupan.
Predstavljanje opcije View Once nije nikakvo iznenađenje, o njoj se dugo govorilo te je već neko vreme dostupna u testnim verzijama Android-a i iOS-a. Iz WhatsApp-a su najavili kako će od ove nedelje ta opcija postupno postati dostupna i da bi uskoro svi korisnici mogli da šalju fotografije i video zapise koji će odmah nestati iz WhatsApp-a nakon njihovog otvaranja.
Podsetimo, na WhatsApp.u je već dostupna opcija nestajućih poruka čijom se aktivacijom sve poruke brišu iz razgovora sedam dana nakon njihovog slanja.
IT vestiOriginal Article