Webb teleskop otkrio novu planetu

0
39
webb-teleskop-otkrio-novu-planetu

Top50 Glas publike


PCPress.rs Image

James Webb teleskop je u prvih šest meseci poslao vizuelno neverovatne snimke koji su od neprocenjive važnosti za nauku, a sada je potvrđeno i da je otkrio svoju prvu egzoplanetu.

PCPress.rs Image

Udaljena je 41 svetlosnu godinu od nas, u sazvežđu Oktant. Dobila je ime LHS 475 b, a naučnici su potvrdili da nema sumnje da je ono što je Webb “ugledao” zaista tamo. Pored toga ističu da je trenutno jedini teleskop koji može da detektuje udaljene egzoplanete, a tako da odredi tip atmosfere onih koje po veličini liče na Zemlju.

Da se podsetimo: James Webb teleskop je lansiran 25. decembra 2021. godine, pa je tako počelo njegovo dugo putovanje u kosmos. Uspešno lansiranje je bilo tek prvi korak. U pitanju je najmoćniji teleskop do sada, dragocena alatka za tumačenje postanka kosmosa. Već je u februaru 2022. poslao prve snimke – uz pomoć instrumenta Near Infrared Camera (NIRCam), to jest kamere za snimanje dubokog svemira u bliskom infracrvenom spektru, snimio je zvezdu, koja se na senzoru pojavila 18 puta – svaka tačka je rezultat dobijen od jednog od 18 ogledala.

Očekuje se da i dalje otkriva neverovatne stvari, te da pošalje nove detalje o planeti LHS 475 b. Trenutno se pretpostavlja da se ne radi o egzoplaneti na kojoj je moguć život koji mi poznajemo, jer se procenjuje da je temperatura na površini oko 300 stepeni Celzijusove skale. U nekoj bližoj budućnosti bi mogla da se pojavi neka nova planeta, možda još sličnija ovoj na kojoj boravimo.

Izvor: Engadget

eFakture


Tagovi: , , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.