Wasteland 3

0
509

Wasteland 3 je postapokaliptični RPG stvoren od strane inXile Entertainment, u kojem borci Arizona Rangers su pozivati u Kolorado od strane zagonetnog vladara po imenu Patriarch da mu odrade posao u zamenu za zalihe. U svetu u kojem svaka igra sebe naziva RPG, Wasteland 3 je GIWYARP – igra u kojoj zapravo igrate ulogu. Wasteland 3 ima za cilј da stvori reaktivni svet koji može da se istražuje na mnogo različitih načina i u tome divno uspeva.

Mnogi elementi Wasteland-a 3 mogu da se osećaju poznato igračima koji su lјubitelјi post-apokalipse RPG-a, ili čak RPG-a uopšte. Delimično, to je zato što je serija Wasteland praktično izumela post-apokalipsu RPG, i verovatno računarski RPG uopšte. Ako se čini da Wasteland 3 kopira drugu igru, verovatno je obrnuto.

Bez obzira na to, većina elemenata koji se čine žanrovski poznati istražuju se na jedinstvene i nijansirane načine. Ljubitelјi postapokalipse možda će biti najviše iznenađeni igrom zbog toga koliko igrači mogu da komuniciraju sa osnovnim pozadinskim elementima žanra.

Wasteland 3 vam omogućava da napravite tim rendžera. Postoji niz unapred izgrađenih likova, ali sa opcijama igranja uloga koje igra nudi, pravlјenje rendžera od nule je zaista divno. Igrači koji nemaju iskustva u građenju likova u video igrama ili tabletop RPG-ima možda će želeti da koriste unapred izgrađene duete – postoji mnogo opcija koje mogu da budu zastrašujuće za nove igrače. Međutim, za igrače veterane prilagođavanje je fantastično.

Kako igrači napreduju, u njihov tim mogu da dodaju kombinaciju do šest rendžera (unapred izgrađenih i prilagođenih) i pratilaca, do šest. Ovo je najbolјe iz oba sveta. Prilagođeni rendžeri mogu da zaokruže zabavu doprinoseći bilo kojoj kombinaciji nedostajućih veština koje su timu potrebne, ali pratioci dodaju dodatne elemente priče i dijaloga. Korisno je imati saputnika ili dvoje koji će dati kontekst svetu, ali imajte na umu – oni imaju njihove pristrasnosti.

Wasteland 3 prepoznaje instinkt da poželi hladno mesto za povratak na kraju dana. Međutim, za razliku od drugih igara zbog kojih radite ili plaćate igrača kod kuće, Wasteland 3 vam odmah daje bazu. Naravno, u početku je malo nalik smetlištu – alarmi koji trepere, roboti od sena, iznenađujuća količina leševa i slučajan čovek koji živi od glјiva i odvodi vodu iz zatvora.

Wasteland 3Izazov dolazi u popravlјanju i popunjavanju kadrova. Postoje brojni načini kako da privučete sve stručnjake potrebne za vaše različite objekte, a neki od njih će imati njihove, dobre ili loše agende. Dobijanje baze sa potpunim osoblјem može da vam pruži mesto za smeštaj zatvorenika, pristup oružju i oklopu, način za modifikovanje vozila i najvažnije, besplatan medicinski tretman.

Rendžeri takođe dobijaju vozilo sa modovima i pobolјšanjima koja su važna za njegove borbene i odbrambene sposobnosti, ali ni izdaleka toliko važna kao dodavanje opakog ukrasa na kapulјači.

Borba Wasteland-a 3 nije se udalјila od svojih izometrijskih korena, ali i danas ostaje angažovana i zabavna. Postoji toliko mnogo različitih načina za izgradnju održivih borbenih opcija da će verovatno biti potrebno višestruko prolaženje da biste ih sve iskusili. Moguće je napraviti srećnog snajpera koji gotovo uvek ima kritične pogotke, revolveraša koji može da ispali šest revolverskih hitaca po rundi ili tehnološkog momka koji može da izbaci robote-minione i hakuje kupole. Još bolјe, mogu da rade zajedno, postavlјajući kombinacije i sinergišući se sa saigračima.

Wasteland 3Borba je u početku intuitivna, posebno sa omogućenim tutorijalima, ali kako se borbe pojačavaju, primorava igrače da uče i donose odluke koje menjaju plimu bitke. Neprimetno se menja iz igre u kojoj mogu da se bitke dobiju sklanjanjem u zaklon i pucanjem na neprijatelјa u igru u kojoj to ne mogu. Prisilјava igrače da igraju pametnije, a ne teže. S druge strane, ovo čini izvođenje zaista strateškog poteza zaista dobrim.

Postoji nekoliko tačaka u igri u kojima se prebacujete iz borbe u borbu jedna za drugom, i to može da izgleda kao malo teško za uraditi, ali u celini je prilično pojednostavlјeno. Nekoliko oružja može da se koristi samo u borbi ili van nje, što ograničava neke mogućnosti, posebno pad na lјude. To je manja kritika, ali ponekad bi bilo korisno baciti živu bombu u gomilu nesumnjajućih stražara.

Prilagođavanje i borba su lepi, ali Wasteland 3 zaista blista u pisanju. Svet se oseća kao da zaista reaguje na rendžere koji su tamo, čak i na najmanje načine. Čak i ako bi ostatak pisanja bio užasan, ova filozofija dizajna postavila bi igru ispred većine RPG-ova. Svaka odluka koju donesete odjekuje širom ostatka sveta, ponekad jednokratnim pominjanjem drugih likova, ponekad velikim promenama radnje.

Wasteland 3Međutim, ostatak pisanja nije užasan. Wasteland 3 dopunjuje ovaj reaktivni svet zanimlјivim likovima, smešnim dijalogom i dobro istraženim temama. Mnogi likovi govore na vrlo „RPG 90-ih“, ali to je deo draži. Mali trenuci dijaloga postali su neki od nezaboravnijih trenutaka.

Dijalog takođe dodatno naglašava aspekt igre uloga. Opcije dijaloga zasnovane na veštinama postoje, čak i izvan dveju „veština dijaloga“, Kiss Ass i Hard Ass. Na primer, lik koji je vešt u tehnologiji ili mehanici može da ima više mogućnosti da razgovara sa robotom. Takođe, nisu sve opcije dijaloga nužno samo dijalog. Obuka u stealth-u ili drugim veštinama može da otklјuča druge opcije „dijaloga“ izvan samo reči. Dijalog igre zaista nagrađuje igrače za uravnoteženje grupnih veština u njihovom timu.

Teme igre su i koherentne i dobro napisane. Prvi čin igre je, u dobru i zlu, opsednut pitanjima zakona i reda. Međutim, možete, a ponekad se i podstičete na to, da se vratite protiv naracije koju radnja u početku iznosi. Možete da ubijete svakog zločinca koga vidite ili možete da pokažete snishodlјivost. Možete čak i da upravlјate bazom rendžera kao rehabilitacioni zatvor. Možete da nalјutite lokalnu policiju ako se umešate u njihovu oštru verziju pravde.

Nakon napuštanja „sigurnog“ područja Kolorado Springsa, igra zaista cveta u neke od najbolјih političkih satira tamo. Posebno treba istaći Gipper frakciju u Denveru, koja obožava fanatični, ubistveni AI Ronald Reagan-a (ili AI Ronald Reagan-a). Ostatak igre kombinuje njen reaktivni svet sa neverovatnim komentarima i stvara neke od najbolјih trenutaka u RPG-u za dugo vremena.

Postoje valјane kritike na račun Wasteland-a 3, ali one su relativno male i previše cepidlačenja pojedinih problema bi umanjilo ukupan utisak o igri – zabavno je igrati i uživati u iskustvu. Wasteland 3 pokušava da stvori svet u kojem igrač postoji, a ne da se samo kreće kroz njega, i to je pun pogodak.

Wasteland 3 was last modified: 18 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post Wasteland 3 appeared first on ITNetwork.

Original Article