WARSAW (PS4)

0
239

WARSAW se pridružuje rastućoj listi igara koje koriste istorijsko nasilјe za edukaciju više od zabave. U ovom slučaju, to je strateška igra postavlјena tokom okupirane Polјske tokom Drugog svetskog rata, gde organizujete otpor ološa u nadi da ćete pobeći iz područja nacističke Nemačke.

To nisu vojnici pod vašom komandom, već obični građani, mladi i stari, gurnuti u borbu i svrgavanje nacista, a ako to nije bilo dovolјno teško, oni su takođe masovno nadbrojčani i prevaziđeni. To nije najsjajnija perspektiva za video igru, a brzi pogled na stvarnu istoriju koja stoji iza WARSAW neće vam doneti veselјe, ali je izuzetno važna pozadina za ono što čini WARSAW otkucaje.

Sama igra se igra i izgleda kao hibrid Darkest Dungeon (u pogledu vizuelnog stila i borbe) i This War of Mine (sve ostalo, uklјučujući i ton). bitke se igraju na mreži, sa likovima Otpora za igrača koji sedi levo, dok nacisti zauzimaju desno. Svaka strana naizmenično nanosi štetu, dok svaka osoba u otporu i nacisti imaju njihove osobine i sposobnosti koje uzrokuju različita područja efekata štete, kao i baff-ove i debuff-ove.

Warsaw-a potezom zasnovana borba tako duboko je slična onoj iz Darkest Dungeon.
Mešanje ovih veština na pravi način za timove je klјučno za relativnu pobedu, ali municija pametno deluje na neki način kao akciona tačka, tako da nema pravog super odreda koji možete da sastavite, šta god da vam ograničeni resursi dozvolјavaju.

WARSAW (PS4)WARSAW ne skriva toliko mnogo od brutalne stvarnosti njegovog predmeta. Iako polјskim građanima nedostaje mnogo načina vojne obuke i oni moraju da prživljavaju, uzimajući većinu njihove opreme (i što je najvažnije, municiju) od mrtvih drugova i neprijatelјa, nacisti se tačno pokazuju kao bezobzirne grdosije sa obilnim sredstvima da gaze po vašem jadnom otporu.

Kao rezultat, videćete mnogo smrti i neuspeha, čak i ako imate relativan uspeh. Strategija zasnovana na odredu, kao što je XCOM, učinila je da su vaši vojnici potrošni, hteli to ili ne, ali WARSAW to podiže na potpuno novi nivo. Možete lako da se vežete za određene vojnike, posebno s obzirom na njihovu bezizlaznu situaciju, i to je mračna, ponekad uznemirujuća stvar kada ih obuzme velika težina naslaganih šansi.

WARSAW (PS4)Pošteno je reći da je, posebno u našim ranim satima sa igrom, WARSAW prešla granicu između održavanja osećaja razaranja i beskorisnosti i pomalo ponavlјanja i frustracije. Nјena čvrstina je neophodna za opšti ton igre, pa nije da je nepotrebna, ali kad neuspeh pogodi iznova, to malo razblaži empatiju za teško stanje otpora. Ne pomaže ni to što su randomizovani likovi vuše flagrantnija topovska hrana od isprepletenih prijatelјa.

To je hrabra igra koja neuspeh ne prihvata samo kao klјučni potez, već taj neuspeh čini apsolutnom sigurnošću. Poenta je u tome da se borite protiv zla dokle god zadržite dah u plućima, iako se to može da oseća besmisleno. Uvek ste svesni koliko je presudan svaki vaš potez, i čak i ako se maksimalno potrudite da nadmudrite neprijatelјa, oni mogu da imaju neprijatnog asa u rukavu, ali nema dovolјno kratkoročne radosti od trijumfa, umesto toga postoji samo osećaj olakšanja.

WARSAW (PS4)Uz svu izloženu brutalnost, nema sasvim dovolјno visceralnog užasa kako izgleda borba. To nije baš tačan vizuelni prikaz istorije koja stoji iza igre, a možda je to bila, razumlјivo, predaleka granica da bi je programeri Pixelated Milk prešli. Kao takva, WARSAW održava ravnotežu između obrazovanja i zabave, ali moglo bi da se tvrdi da nešto gubi pokušavajući da od njega napravi toliko tradicionalna video igra. Nemojte da nas pogrešno shvatite, WARSAW zaista dobro pokazuje njeno prikazivanje borbe protiv monumentalnih nedaća, ali to je dodir kompromitovan njegovom borbenom mehanikom, uglađenom i efikasnom koliko god to bi moglo da bude.

Izvan borbe, optuženi ste za potpalјivanje pobune punih razmera potrebno za konačno svrgavanje nacista. Ovde igra crpi inspiraciju iz This War of Mine. Ovde se teška situacija vozi kući, jer sasvim jasno vidite da ovi borci za slobodu nisu ništa drugo do siromašni civili naoružani sa malo više od mračnog, tvrdoglavog prkosa.

Ništa u WARSAW nije toliko efikasno da pokaže koliko su očajno mračne stvari kao što je videti vaše neuspehe hladno predstavlјene na ekranu tokom ovih delova. Zahvalјujući neravnomernoj primeni tona na drugim mestima, on ne pogađa toliko snažno kao što može njegov klјučni uticaj, ali je nesumnjivo dobar u tome. Tada WARSAW ne ispunjava prvobitno obećanje. Način na koji izgleda i njena tematika su njegove udice, ali postoje jasni primeri da su oba obavlјena negde drugde dobro, ako ne i bolјe, tako da se te udice ne uvlače toliko duboko koliko bi mogle.

Ipak, ne biste to trebali da shvatite kao odbacivanje onoga što WARSAW čini dobro. Još uvek ima puno toga da kaže o važnom istorijskom događaju i uspeva da bude solidna video igra sa njim.

WARSAW (PS4) was last modified: 9 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post WARSAW (PS4) appeared first on ITNetwork.

Original Article