Vulkan multi-GPU podrška za Windows 10, ali i za Windows 7/8.1 i Linux

Vulkan multi-GPU podrška za Windows 10, ali i za Windows 7/8.1 i Linux

Pre nekoliko dana su se pojavili izveštaji da će multi-GPU podrška za Vulkan biti ekskluzivna za Windows 10, ali je Khronos Group odgovorio da ovo nije tačno i da će Vulkan multi-GPU poodrška postojati za Windows 7/8.1, Windows 10 i Linux.

Khronos Group objašnjava: „Neki od Khronos GDC slajdova su pominjali da za Vulkan multi-GPU funkcionalnost Windows Display Driver Model (WDDM) mora biti u Linked Display Adapter (LDA) modu. Ovo nije potpuno jasna tvrdnja, koja je izazvala određene zabune i mora se pojasniti. Upotreba WDDM funkcionalnosti se odnosi na korišćenje Vulkan multi-GPU funkcionalnosti na Windowsu. Na ostalim operativnim sistemima, WDDM nije neoiphodan kako bi se implementirala Vulkan multi-GPU ekstenzija. Korišćenje LDA moda može olakšati implementaciju Vulkan multi-GPU funkcionanosti i najverovatnije će se  od strane nejvećeg broja implementacija koristiti na Windowsu. Ali ovo nije obavezno samo za Windows 10. LDA mod se može omogućiti i na drugim Windows verzijama, kključujući Windows 7, Windows 8.x, ali i na Linux platformama“.

Vulkan je sada spreman za multi-GPU sisteme u svim verzijama operativnih sistema, što je odlična vest za budućnost PC gejminga. Vulkan nije ekskluzivan samo za Windows 10.

Izvor: TweakTown

Article source: http://www.benchmark.rs/vesti/vulkan_multi-gpu_podrska_za_windows_10_ali_i_za_windows_78.1_i_linux-70452