Volkswagen i Rivian sklopili partnerstvo vredno 5 milijardi dolara

0
43
volkswagen-i-rivian-sklopili-partnerstvo-vredno-5-milijardi-dolara

PCPress.rs Image

VW će usvojiti Rivian-ovu zonalnu arhitekturu i softver, a Rivian će dobiti potrebnu gotovinu.

PCPress.rs Image

Volkswagen i kompanija za električna vozila Rivian sklopili su novo partnerstvo. Ukupna vrednost saradnje mogla bi dostići neverovatnih 5 milijardi dolara.

Preduzeća pokreću zajedničko ulaganje za razvoj platformi za “vozila definisana softverom.” Prema saopštenju za javnost koje najavljuje dogovor, rad zajedničkog ulaganja fokusiraće se na Rivianov zonalni pristup električnim vozilima. To značajno smanjuje složenost ožičenja i elektronike. Očekuje se da će i Rivian i Volkswagen predstaviti vozila koristeći zajedničke snage kao rezultat partnerstva. Takođe, u saopštenju se napominje da će svaka od marki nastaviti sa samostalnim poslovanjem.

Ogromna novčana cifra za ovu saradnju podeljena je na komponente. Volkswagen ulaže osnovnih 1 milijardu dolara u Rivian, nakon čega slede još dve očekivane investicije istog iznosa u 2025. i 2026. godini. Brend automobila takođe planira da uloži ukupno 2 milijarde dolara u zajedničko ulaganje. Prvi deo na početku i deo kao zajam 2026. godine.

Ova najava dolazi ubrzo nakon što je VW integrisao ChatGPT u mnoge svoje modele automobila.

Rivian je ove godine doživeo finansijske poteškoće. Zbog toga je kompanija odustala od planova za fabriku u Džordžiji i smanjila 10 odsto svojih zaposlenih sa fiksnom platom. Ovaj dogovor sa vodećim tradicionalnim proizvođačem automobila trebalo bi da pomogne kompaniji da se stabilizuje dok radi na sledećoj generaciji električnih vozila.

Izvor: Engadget

SBB


Tagovi: , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.