Vlada Mjanmara blokirala Facebook

0
64

Mjanmar je ostao bez pristupa Facebooku nakon što su korisnici platformu iskoristili da dignu glas protiv vojnog puča koji se dogodio pre nekoliko dana.

Radi se o tome da je vojska u Mjanmaru ustala protiv vladajuće partije, nakon čega je liderka Aung San Suu Kyi uhapšena. Ubrzo je provajderima naloženo da blokiraju Facebook, a za sada je planirano da zabrana ostane na snazi do 7. februara. Odluka u cenzuri je usledila nakon što su građani na Facebooku reagovali na aktuelna dešavanja, a tako što su na platformu kačili fotografije na kojima nezadovoljni građani lupaju u šerpe i lonce.

Provajderi su izvršili naređenja, ali su istovremeno izrazili veliku zabrinutost u vezi sa pitanjem ljudskih prava u Mjanmaru. Facebook, Messenger, Instagram i WhatsApp su ipak ostali nedostupni, što utiče na živote oko 20 miliona građana koji koriste internet. Za većinu je Messenger primarni kanal komunikacije, a procenjuje se da polovina građana ima nalog na Facebooku. Zbog toga se ova mreža našla prva na meti, dok se o drugim socijalnim platformama još uvek ne govori.

Izvor: The Verge

The post Vlada Mjanmara blokirala Facebook first appeared on PC Press.Original Article