Vlada Crne Gore pogođena sajber napadom

0
49

Vladina digitalna infrastruktura u Crnoj Gori pogođena je sajber napadom. Preduzete su blagovremene mere za ublažavanje tog napada, saopštili su zvaničnici.

PCPress.rs Image

Podaci građana nisu ugroženi

„Određene usluge su privremeno isključene iz bezbednosnih razloga. Bezbednost naloga građana i kompanija i njihovih podataka nije ugrožena“, naveo je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Dukaj je rekao da napad, koji se dogodio, liči na nekoliko drugih napada koji su se dogodili u proteklih nekoliko godina. On je naveo da je Crna Gora koja je članica NATO-a o tome obavestila svoje saveznike.

„U Crnoj Gori je u toku uporan i kontinuirani sajber napad“, navela je na svom sajtu Ambasada SAD u Podgorici. „Napad može uključivati smetnje u javnom komunalnom sektoru, transportu (uključujući granične prelaze i aerodrom) i u sektoru telekomunikacija.

Ambasada je savetovala građanima SAD da ograniče kretanje i putovanja u Crnu Goru kao i da imaju ažurne i lako dostupne putne isprave.

Agencija za nacionalnu bezbednost je navela da je napad bio “bez presedana”.

Prema izveštajima, državna elektroprivreda Crne Gore prešla je na manuelni sistem upravljanja kako bi sprečila eventualnu štetu nakon upozorenja da bi mogla postati meta napada. Predsednik upravnog odbora elektroprivrede Milutin Đukanović naveo je da su nekim klijentima privremeno deaktivirane usluge iz predostrožnosti.

Odlazeći premijer Dritan Abazović sazvao je sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj će se raspravljati o napadu. Abazović je rekao da je napad politički motivisan nakon pada njegove vlade prošle nedelje.

Hakeri su napali crnogorsku državnu digitalnu infrastrukturu na dan izbora 2016. godine. Zatim, napad se ponovio u periodu od nekoliko meseci 2017.godine kada je Crna Gora trebalo da postane članica NATO-a.

Prema izveštajima sajta Glas Amerika, zapadna vojna alijansa je upoznata sa izveštajima o sajber napadima u Crnoj Gori i spremna je da pomogne ako to bude potrebno, rekao je jedan neidentifikovani zvaničnik NATO-a.

Izvor: Reuters

The post Vlada Crne Gore pogođena sajber napadom first appeared on PC Press.Original Article