Visoka očekivanja generacije Z od veštačke inteligencije u onlajn kupovini

0
81
visoka-ocekivanja-generacije-z-od-vestacke-inteligencije-u-onlajn-kupovini

Summary

Novo istraživanje pokazuje da potrošači generacije Z imaju visoka očekivanja od veštačke inteligencije i njenih mogućnosti u onlajn kupovini. Prema istraživanju kompanije za e-trgovinu Rokt, 88% potrošača generacije Z veruje da će veštačka inteligencija unaprediti onlajn kupovinu. Istraživanje je obuhvatilo […]

Visoka očekivanja generacije Z od veštačke inteligencije u onlajn kupovini

Novo istraživanje pokazuje da potrošači generacije Z imaju visoka očekivanja od veštačke inteligencije i njenih mogućnosti u onlajn kupovini. Prema istraživanju kompanije za e-trgovinu Rokt, 88% potrošača generacije Z veruje da će veštačka inteligencija unaprediti onlajn kupovinu. Istraživanje je obuhvatilo 6023 potrošača u maju 2023. godine.

„Robne marke i prodavci u različitim kategorijama su u žurbi da otkriju kako najbolje da iskoriste veštačku inteligenciju kako bi unapredili iskustvo svojih kupaca u e-trgovini i povećali prihode“, izjavila je Elizabeth Buchanan, direktorka za komercijalne poslove u Rokt-u. „Ovo istraživanje pruža donosiocima odluka mapu za stvaranje novih strategija i implementiranje naprednih tehnologija, poput veštačke inteligencije, koje će značajno pomoći u unapređenju onlajn iskustva kupovine na načine koji će iznenaditi i oduševiti potrošače.“

55% potrošača generacije Z u istraživanju takođe su izjavili da su zainteresovani za asistenta baziranog na veštačkoj inteligenciji koji bi im olakšao pronalaženje novih proizvoda. 51% je reklo da bi probali kupovinu u proširenoj stvarnosti i virtuelnoj stvarnosti.

Ispitanici generacije Z navode i druge mogućnosti korišćenja veštačke inteligencije:

– Upoređivanje cena (47%)

– Pronalaženje povoljnih ponuda (45%)

– Dobijanja relevantnih ponuda i sugestija proizvoda (41%)

– Personalizovana pomoć (37%)

– Pronalaženje recenzija (28%)

Kako će veštačka inteligencija promeniti onlajn kupovinu? Već sada prodavci uvode veštačku inteligenciju kako bi smanjili troškove i unapredili iskustvo kupaca. Na primer, prodavac muških proizvoda za negu tela Huron koristi veštačku inteligenciju kako bi automatizovao knjigovodstvene usluge. Huron koristi Finaloop kao dobavljača veštačke inteligencije za praćenje prihoda sa više prodajnih kanala i upravljanje inventarom.

Onlajn prodavac elektronike Newegg Commerce Inc. takođe koristi veštačku inteligenciju, ali na način koji direktno utiče na potrošače. Ovaj prodavac koristi generativnu veštačku inteligenciju kako bi sumirao najčešće tačke koje se pojave u recenzijama kupaca u „Review Bytes“. Do septembra, 20% proizvoda ima rezime generisan veštačkom inteligencijom.

Google je nedavno lansirao novi alat baziran na veštačkoj inteligenciji koji omogućava potrošačima da virtuelno probaju odeću. Nekoliko brendova iz liste top 1000 onlajn prodavaca u SAD-u, koju je sastavila Digital Commerce 360, već je kompatibilno sa Google-ovim alatom. Potrošači mogu isprobati odeću brendova kao što su Anthropologie (deo kompanije Urban Outfitters Inc., broj 30), Everlane Inc. (broj 271), H&M i Loft (deo kompanije Ascena Retail Group, broj 33). Alat takođe može predložiti određene proizvode na osnovu preferenci kupaca, kao što su boja i cena.

Ipak, neki prodavci su oprezniji u vezi sa promenama koje donosi tehnologija. Dean McElwee, direktor globalne saradnje za e-trgovinu u kompaniji The Stanley Black & Decker, nedavno je izjavio za Digital Commerce 360 zašto je generativna veštačka inteligencija „još uvek nezrela“ i nije spremna za implementaciju.

Read More