Više od polovine računara u kompanijama nije kompatibilno sa Windows-om 11

0
212

Prema istraživanju koje je sprovela IT asset management kompanija Lansweeper, izgleda da će mnoga preduzeća još dugi niz godina upotrebljavati Windows 10. Rezultati koji su oni dobili ukazuju da čak 55 procenata radnih stanica nije hardverski kompatibilno sa Windows-om 11. Najveći procenat računara u kompanijama proizveden je pre 2018. godine i ne može da se upgrade-uje na novi OS.

windows 11

Ova procena je doneta na osnovu skeniranja oko 30 miliona Windows računara u 60.000 organizacija. Samo 44.4 procenata računara ima odgovarajući procesor, dok 52.5 računara ima TPM (Trusted Platform Module) 2.0, koje je neophodan za instalaciju novog Windows-a. Nešto bolja situacija je sa memorijom, jer 91.05 procenata računara ima dovoljno RAM-a za prelazak na Windows 11.

Još jedan problem za kompanije je što se minimalni hardverski zahtevi odnose i na virtuelne mašine, kao što su Microsoft HyperV, VMware i Oracle VM Virtual Box. Dok je CPU kompatibilnost kod virtuelnih mašina za nijansu bolja (44.9 procenata), samo 66.4 procenta virtuelnih mašina ima dovoljno RAM-a. Situacija sa TPM 2.0 je, najblaže rečeno, katastrofalna, jer samo 0.24 procenta virtuelnih mašina ispunjava taj uslov.

S obzirom da je Microsoft najavio EOL Windows-a 10 za oktobar 2025. godine, sistem administratori će u narednih nekoliko godina imati pune ruke posla da osposobe računare za novi OS.

Izvor: ZDNet

The post Više od polovine računara u kompanijama nije kompatibilno sa Windows-om 11 first appeared on PC Press.Original Article