Više od pola miliona zaraženih Android uređaja

Zlonamerni softver za operativni sistem Android zadnjih je godina u porastu. Nedavno je zabeležen jedan od najgorih napada te vrste što daje naslutiti kako se nevoljama ne nazire kraj.

Lukas Stefanko, istraživač u kompaniji za računarsku sigurnost ESET, otkrio je 13 malverom zaraženih aplikacija u Googleovoj prodavnici Play. Preuzelo ih je više od 560 hiljada korisnika pre nnego o što su u Googleu preduzeli korake kako bi ih uklonili. Da stvar bude gora, pre nego što su to učinili dve od tih aplikacija posebno su predstavili u kategoriji aplikacija u trendu.

Za svih 13 aplikacija odgovoran je samo jedan razvojni programer, poznat po imenu Luiz Pinto. Zlonamerni softver se prikrivao iza raznih igara. Iako su se aplikacije rušile svaki put kad bi ih korisnik pokušao pokrenuti, malver se potiho instalirao na uređaj na kojem se našao pa potom brisao sličice vlastite aplikacije kako bi bilo teže pronaći je i ukloniti.

Po instaliranju bi hakeru omogućio pun pristup mrežnom prometu, zbog čega je bio u mogućnosti krasti podatke. Ako ste instalirali neke od spornih aplikacija preporučujemo da ih odmah uklonite.

Google je već neko vreme pod pritiskom korisnika Androida, koji traže jačanje sigurnosnih mera za tu softversku platformu. U januaru je iz te kompanije stigao podatak kako su tokom prošle godine uklonili više od 700 hiljada zlonamernih aplikacija iz prodavnice Play.

Tokom 2017. u 41 aplikaciji otkriven je malver Judy, koji je navodno zarazio 18,5 miliona uređaja, dok je kompanija G Data objavila kako je u trećem tromesečju ove godine otkrila više od 3,2 miliona zlonamernih aplikacija za Android, piše Next Web.

The post Više od pola miliona zaraženih Android uređaja appeared first on ITmagazin.

Original Article