Više od 10 miliona ljudi instaliralo lažnu aplikaciju za ažuriranje Samsunga

Aplikacija, nazvana “Ažuriranja za Samsung”, obećaje korisnicima ažuriranja firmwarea za Android, ali ih nakon instalacije preusmerava na oglas preko koga se naplaćuje preuzimanje ažuriranja.

U poslednjih nekoliko meseci pojavilo se više informacija o tome kako se u Google Play nude neproverene aplikacije kojima se varaju kupci i izvlači novac. U najnovijem izveštaju CSIS Security Group stoji da je lažnu aplikaciju, koja obećava ažuriranja za Samsung telefone, dosad instaliralo više od deset miliona korisnika, piše Tportal.

Aplikacija, nazvana Ažuriranja za Samsung, obećava korisnicima ažuriranja firmwarea za Android, ali ih nakon instalacije preusmerava na oglas preko koga se naplaćuje preuzimanje ažuriranja.

Nažalost, aplikacija se i dalje nalazi na Play Storeu, a stručnjak za bezbednost Aleksejs Kuprins kaže da je kontaktirao Google i od njih zatražio da ovu aplikaciju hitno uklone.

Izveštaj CSIS-a navodi kako sporna aplikacija nudi i godišnju pretplatu za preuzimanje Samsungovog firmwarea za 34,99 američkih dolara. Međutim, te uplate nemaju veze s uslugom Google Play. Uz to, ova aplikacija nudi i otključavanje SIM-a za 19,99 dolara.

Lažne Android aplikacije poput ove uzimaju novac od naivnih i ugrožavaju privatnost prikupljanjem podataka. Google će morati bolje da pripaziti na to što se nudi u njegovoj web prodavnici, piše TNW.

Izvor: Tportal
Foto: Pixabay

Original Article