VIDI X na prvom MUZZA tjednu znanosti

0
72

VIDI X je našao svoje mjesto na prvom MUZZA tjednu znanosti u Zagrebu, gdje se predstavio s čak dva projekta od kojih je jedan pokazivao kako naše mikroračunalo može služiti za upravljanje pametnom automatskom hranilicom za životinje, a drugi demonstrirao preuzimanje kontrole nad hrvatskim STEMI "mravom-robotom". Njihova simbioza omogućila je činiti neke nove stvari, čime su robotu pružene zanimljive dodatne mogućnosti.

Konkretno, jedno VIDI X mikroračunalo je služilo kako daljinski upravljač, dok je drugo spojeno na robota upravljalo njegovim pokretima. Međusobna komunikacija između dva VIDI X mikroračunala odvijala se putem ESP Now bežičnog protokola, dok je VIDI X mikroračunalo sa samim robotom komuniciralo putem UART serijske komunikacije.

Posjetiteljima se jako svidjelo upravljati "robotom mravom" uz pomoć VIDI X mikroračunala čime se demonstriralo da se putem takvih i sličnih projekata, najmlađi, ali i oni malo stariji, mogu zainteresirati kako bi i sami poželjeli saznati više o izradi i programiranju robota koje će jednog dana možda i sami razvijati.

Original Article