Video zvono za vrata šalje podatke Facebooku i Googleu

Prema pisanju organizacije Electronic Frontier Foundation (EFF) koja se bavi očuvanjem ljudskih sloboda i privatnosti, ustanovljeno je da aplikacija za video zvono za vrata Ring koje se prodaje i kod nas po cijeni od nekih 2000 kuna, šalje podatke korisnika tvrtkama koje ih koriste za razne potrebe. Među 5 tvrtki koje dobivaju podatke iz aplikacije za video zvono nalaze se Google i Facebook, a podaci uključuju imena, IP adrese i mobilne mreže korisnika.

Problem je u tome što Ring kao i mnoge druge tvrtke koristi usluge tvrtki "treće strane" za evaluaciju korištenja mobilne aplikacije s ciljem poboljšavanja i optimizacije korisničkog iskustva, no ujedno tim trećim stranama omogućuju pribavljanje podataka korisnika koje ne bi smjeli dobivati bez direktne dozvole korisnika.

EFF kaže da u Ring u svojim pravilima o privatnosti spominje samo jednu od tih tvrtki koje dobivaju podatke iz aplikacije, što znači da korisnici Ringovog zvona s kamerom nisu ni svjesni kome se sve još njihovi privatni podaci šalju.

Tih 5 tvrtki koje dobivaju podatke korisnika Ringa su Facebook, Branch, AppsFlyer, MixPanel i Crashalytics koja je u vlasništvu Googlea. U pravilima o privatnosti podataka Ring je naveo samo da podatke s ciljem obrade dobivaju MixPanel, Google Analytics, HotJar i Optimizely. EFF je testirao kod aplikacije Ring za Android u inačici 3.21.1.

Original Article