VIDEO: Znoj s vrha prsta za punjenje gadgeta

0
266

Znanstvenici kalifornijskog sveučilišta u San Diegu razvili su tanku, fleksibilnu traku koja se može nositi na vršku prsta i generirati male količine električne energije kada se prst osobe znoji, a ideja je potakla od spoznaje da se na vršcima prstiju nalazi više znojnih žlijezda nego bilo gdje drugdje na ljudskom tijelu.

Ono što je posebno kod ovog uređaja za generiranje energije od znoja jest to što generira struju čak i dok nosilac spava ili mirno sjedi. To je potencijalno velika stvar za područje nosivih uređaja jer su istraživači smislili kako iskoristiti energiju koja se može izvući iz ljudskog znoja čak i kad se osoba ne kreće.

Ova vrsta uređaja prva je takve vrste, rekao je suautor znanstvenog rada Lu Yin, postoktorand na UC San Diego Jacobs School of Engineering. „Za razliku od drugih nosivih uređaja koji rade na znoj, ovaj ne zahtijeva vježbanje niti fizički unos od nositelja kako bi bio koristan. Ovaj rad korak je naprijed kako bismo nosivu odjeću učinili praktičnijom, prikladnijom i dostupnijom svakodnevnoj osobi.

Osim iz znoja, novi uređaj generira struju i pritiskom prsta nositelja na bilo koju površinu, što znači da se energija može stvarati i prilikom aktivnosti poput tipkanja, pisanja poruka i sviranja klavira.

Uređaj je tanka, fleksibilna traka koja se može omotati oko vrha prsta poput flastera. Podloga od elektroda od ugljikove pjene upija znoj i pretvara ga u električnu energiju. Elektrode su opremljene enzimima koji pokreću kemijske reakcije između molekula laktata i kisika u znoju kako bi stvorili električnu energiju. Ispod elektroda nalazi se čip izrađen od takozvanog piezoelektričnog materijala, koji stvara dodatnu električnu energiju kada se pritisne.

Kako se nosilac znoji ili pritiska na traku, električna energija se pohranjuje u mali kondenzator i prema potrebi prazni na druge uređaje, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Istraživači su imali subjekt koji je nosio uređaj na jednom vrhu prsta dok je obavljao svakodnevne aktivnosti. Iz 10 sati sna uređaj je prikupio gotovo 400 milidžula energije, što to je dovoljno za napajanje elektroničkog ručnog sata tijekom 24 sata. Od jednog sata ležernog tipkanja i klikanja miša, uređaj je prikupio gotovo 30 milidžula.

"A ovo je sve samo od jednog vrha prsta. Kada bi se flasteri postavili na sve prste, uređaj bi generirao 10 puta više energije", navode istraživači koji žele ovu tehnologiju dovesti u oblik uređaja za praktičnu primjenu kakve bismo svi mogli koristiti.

Original Article