VIDEO: Xiomijev robopas radi salto

0
266

Boston Dynamicsov "robopas" Spot ove je godine stigao na tržište pa ga možete kupiti po cijeni od 75.000 dolara. Kineski gigant Xiaomi predstavio je svojeg robota CyberDoga koji djeluje podjednako spretan kao Spot, no prodavat će ga po znatno nižoj cijeni od samo 1.500 dolara, odnosno 9.555 kuna.

Xiaomi CyberDoga opisuje kao open-source robota prijatelja, a opremljen je servo motorima koji mu omogućuju kretanje brzinama do 11,5 km/h te kamerama i senzorima koji mu omogućuju navigaciju s preciznošću u centimetrima. Na njemu su dodirni i ultrazvučni senzori, širokokutna i interaktivna AI kamera, a može se trenirati algoritmima računalnog vida kako bi se mogao snalaziti u različitim tipovima okoliša.

Njegova umjetna inteligencija omogućuje mu prepoznavanje ljudskih poza i lica te je temeljem toga privržen svojem vlasniku kojeg će pratiti u šetnji. Pored toga robotom se može upravljati glasovnim komandama, kao i aplikacijom za pametni telefon ili daljinskim upravljačem, a jedan od trikova koje nismo vidjeli kod Spota je mogućnost izvođenja salta, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Robota pogoni snažno Nvidijino superračunalo Jetson Xavier NX, koje mu omogućuje izvođenje različitih zadaća te pohranjivanje i obradu podataka prikupljenih senzorima na ugrađeni SSD od 128 GB.

Na njega su ugradili i 3 USB Type-C porta i 1 HDMI, kako bi se mogao opremiti dodatnim hardverom koji može uključivati panoramske kamere i LIDAR.

Za razliku od Spota kojeg kupuju uglavnom samo znanstvene organizacije i sveučilišta, CyberDoga bismo uskoro mogli vidjeti i na našim ulicama jer vjerujemo da bi mnogi ljudi voljeli imati psića kojeg mogu ugasiti i spremiti u ormar kada se s njim više ne žele zabavljati.

Original Article