VIDEO: Wireality donosi pravi dodir u VR

0
46

Virtualna stvarnost je doista odlična stvar, no vrlo brzo ćete otkriti da nešto nedostaje, onaj pravi "haptički" osjećaj otpora, dodirivanja i hvatanja površina i objekata. Mnogi istraživači su za to razvijali razne sustave koji bi mogli zavarati korisnike da dobiju osjećaj manipuliranja s pravim objektima, pa su osim joypadova s trešnjom i osjećajem otpora na tipkama, proizveli specijalna odijela, rukavice, čizme i druge kontrolere tog tipa koji "uzvraćaju dodir".

Ekipa znanstvenika sa Sveučilišta Carnegie Mellon krenula je drugačijim pristupom, pa se njihov haptički kontroler sastoji od uređaja koji se postavlja na ramena korisnika i žica kojeg izlaze iz njega koje su s jedne strane spojene na opruge, a s druge na prste korisnika, ili na buduću kontroler-rukavicu.

Znanstvenici tvrde da pomoću tog sustava koji su nazvali Wireality mogu znatno bolje simulirati manipulacije objektima u VR-a nego svi drugi sustavi, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Wireality omogućuje osjećaj dodirivanja i upiranja ruke na ravni zid, haptičko prepoznavanje i hvatanje zakrivljenih objekata, te realni osjećaj interakcije s dodirnim zaslonima i gumbima.

Istraživači vjeruju da bi proizvodnja ovog sustava mogla koštati samo 50 dolara, a obzirom da je prototip težak samo 273 grama, dok se na rukama nalazi samo dodatnih 11 grama, vjeruju da bi finalni proizvod mogao postati jako atraktivan gamerima i drugim korisnicima VR aplikacija koji će se vrlo brzo navići na njega.

Čitav znanstveni rad o Wirealityu možete pronaći na ovoj poveznici.

Original Article