VIDEO: Vojni solarni zrakoplov može letjeti 90 dana

0
258

US Navy započinje testiranje bespilotnog zrakoplova na sunčevu energiju koje je razvila tvrtka Skydweller Aero temeljem tehnologije Solar Impulse 2 zrakoplova koji je 2015. i 2016. letio oko svijeta.

Za razliku od Solar Impulsea 2 kojeg su piloti morali prizemljivati svakih 5 dana, Skydweller letjelica će imati autonomiju neprekidnog leta od čak 90 dana, a koristiti će se kao komunikacijski relej između bojnih brodova i zapovjednih stožera.

Zrakoplov posjeduje krila dužine od 72 metra na čijoj se površini veličine 884 kvadratna metra nalaze sunčeve ploče koje stvaraju 2 kilovata energije, dok pouzdanost u neprekidnom dugom letu omogućuje dodatak vodikovih gorivih ćelija.

Kako se provode testiranja možete vidjeti u ovom videu.

Postojeći prototip koji se testira još uvijek ima pilotsku kabinu, što znači da njime upravlja čovjek, no uskoro će biti dovršena i bespilotna inačica letjelice, na koju će se moći instalirati 400 kg opreme za komunikaciju i nadzor te sustav za autonomni let.

Autonomni zrakoplov će moći letjeti brzinom od 100 čvorova (185 km/h) na 14 km visine i zbog male brzine ga ne namjeravaju koristiti u svrhe nadzora ili izvođenja borbenih operacija.

Jedna od glavnih stvari koje američka ratna mornarica vidi u Skydwelleru su niski troškovi proizvodnje, leta i održavanja, pa kažu da će jedan let bespilotnog zrakoplova na sunčevu energiju koštati 1 posto od troškova koje stvaraju druge konvencionalne letjelice tog tipa.

Original Article