VIDEO: Victa DDU je gliser i podmornica

0
141

Tvrtka SubSea Craft iz engleskog Hampshirea, već nekoliko godina razvija jedinstveno vojno gliser-podmornica plovilo koje ponajviše podsjeća na ona iz filmova o Jamesu Bondu.

Plovilo pod nazivom VICTA DDU na površini može ploviti poput glisera brzinom oko 40 čvorova uz domet od 250 nautičkih milja i prevoziti 8 operativaca (dva člana posade i 6 ronioca). Nakon urona pretvara se u podmornicu koja se pod vodom može kretati brzinom od 6 čvorova, uz domet do 25 nautičkih milja.

Plovilo se može jednostavno transportirati teretnim helikopterom poput CH-47 Chinooka, ubaciti u more, a potom će ga operativci dovesti na željenu destinaciju, bilo ploveći, bilo skrivajući se ispod površine mora dok ne dođu do svoje mete, kao što možete vidjeti u ovom videu.

VICTA-om se upravlja potpuno digitalnim komandama korištenjem vodootpornih zaslona i komandne ploče, a "kapetanu" je na raspolaganju vizualiziranje okoliša pomoću intuitivnog grafičkog sučelja i VR naočala, stvaranjem preciznog 3D modela podvodnog okoliša koji izrađuje računalo temeljem podataka sa senzora i sonara u vidokrugu od 90 stupnjeva.

To mu omogućuje da čak i u potpunom mraku uvijek vidi gdje se nalazi.

Za sada još nije poznato koje će ga jedinice prve testirati, no pretpostavlja se da će to biti specijalne postrojbe britanske vojske. Porinuće funkcionalnog prototipa je planirano za 2021. godinu.

Original Article