VIDEO: Vanjska klima bez potrošnje struje

0
54

Izraelska tvrtka Green Kinoko se priprema za prve javne demonstracije čistog vanjskog rashladnog sustava pod nazivom Kensho, koji bi mogao biti idealan za terase restorana i kafića u najtoplije dane godine, a sigurno bi dobro došao i u našim dvorištima i balkonima.

Ono što je najvažnije, za razliku od drugih rashladnih sustava i klima uređaja, Kenshov sustav ne troši energiju, a tajna leži u tekućem dušiku. Standardni spremnici koji drže ovu hladnu tekućinu na -196 °C pune se u hladnjake, a kada se uključe, tekućina se polako ispušta. Brzo se širi do gotovo 700 puta većeg volumena dok postaje plin, a hladnjaci koriste energiju u tom širenju kroz mehanički motor, koristeći ga za ispuhivanje plinovitog dušika na -10 °C, kao što možete vidjeti u ovom videu.

To je dovoljno hladno da rashladi nekoliko stolova na otvorenom brzo i tiho, a da nikoga ne pretvori u ledenu statuu. Mnogo je ekološki prihvatljiviji od klima uređaja je ne koristi struju iz mreže i ne ispuhuje vrući zrak negdje drugdje, a budući da dušik čini oko 78% okolnog zraka, potpuno je siguran za disanje.

Spremnike tekućeg dušika morat ćete zamijeniti svakih 7-10 dana, po cijeni između 50 i 60 eura po spremniku. Danas se dušik uglavnom proizvodi kao nusproizvod kada bolnice i medicinske službe proizvode čisti kisik.

Tvrtka započinje s javnim testom rashladnog sustava u jednom restoranu u Tel Avivu i vjeruje da će kroz nekoliko tjedana javno objaviti rezultate pilot testiranja.

Prije nego što ovo proglasimo zelenim sustavom hlađenja, dušik bi se morao destilirati korištenjem struje iz obnovljivih izvora, a u obzir treba uzeti i određene probleme vezane uz sigurnost i rukovanje materijalima. Primjerice, tekući dušik može uzrokovati opekline od ekstremne hladnoće, eksplozije, pa čak i gušenje ako se njime nepravilno rukuje, tako da će s ovim uređajima trebati postupati pažljivo.

Original Article