VIDEO: USAF i DARPA testiraju hiperzvučno oružje

0
97

Američko ratno zrakoplovstvo USAF izvelo je testiranje leta svoje hipersonične rakete AGM-183A lansirane iz zraka, dok je DARPA uspješno testirala prototip svog sustava OpFires koji je razvijen za lansiranje hipersoničnog oružja sa zemlje korištenjem standardnih kopnenih vozila.

Hipersonično oružje se naširoko smatra najvećim preokretom u vojnoj tehnologiji od razvoja nadzvučnog leta. Sa sposobnošću letenja pet puta većom brzinom od zvuka, hipersonične rakete, posebno one koje se mogu kontrolirati i kontinuirano letjeti, mogle bi imati revolucionaran učinak.

Pri hipersoničnim brzinama takve bi projektile bilo teško otkriti i suprotstaviti im se s bilo kakvom pouzdanošću. Osim toga, imali bi toliku kinetičku energiju da im ne bi trebala ni eksplozivna bojeva glava da unište metu.

Testni let 3 rakete AGM-183A američkog ratnog zrakoplovstva odvio se 12. srpnja na nebu u blizini obale južne Kalifornije. Projektil je nošen ispod krila bombardera B-52 Stratofortress, a zatim je ispušten. Raketni booster je zatim ubrzao letjelicu do brzine veće od 5 Macha.

Prema zračnim snagama, test je ispunio svoje primarne i sekundarne ciljeve, otvarajući put za svestrano testiranje kasnije ove godine.

Iako je potencijalno vrijedno, takvo oružje za lansiranje iz zraka nije toliko privlačno kopnenim snagama poput američke vojske, koja preferira sustav za lansiranje sa zemlje, po mogućnosti onaj koji se može integrirati s postojećim vozilima i sustavima.

U tu svrhu, DARPA-in program OpFires razvija dvostupanjski propulzivni sustav koji sa zemlje lansira hipersonične projektile koji se mogu instalirati na vozila Palletized Load System koje koristi američka vojska. Osim toga, OpFires je dizajniran za rad s postojećim zapovjedništvom američkih marinaca (USMC), vozilima i logističkom infrastrukturom.

U testu provedenom na raketnom poligonu White Sands u Novom Meksiku, sustav Lockheed Martin OpFires srednjeg dometa bio je postavljen na logistički kamion USMC-a, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Prema agenciji, OpFires je uspješno lansirao probnu raketu, no DARPA nije rekla je li raketa bila hipersonična ili samo podzvučna ispitna platforma.

"Ovo je obećavajući korak prema sposobnosti za precizno ispaljivanje projektila srednjeg dometa iz vrlo agilnih, lako dostupnih logističkih kamiona koji su već u inventaru američke vojske i američkih marinaca", rekao je potpukovnik Joshua Stults, DARPA-in voditelj programa za OpFires. "Naš uspješan pristup agilnom razvoju hardvera daje prioritet testiranju u punom opsegu koje će utjecati na daljnje sazrijevanje dizajna ove godine."

Original Article