VIDEO: Ultrazvučni pregled gadgetom za iPhone

Na ovogodišnjem CES-u mogli ste obaviti i ultrazvučni pregled pomoću gadgeta pod nazivom iQ kojeg proizvodi tvrtka Butterfly Network. Gadget koji će se prodavati po cijeni od 2000 dolara spaja se na iPhone. Potom ga možete pritisnuti na područje tijela koje želite pregledavati, a na telefonu ćete vidjeti sliku gotovo iste kvalitete kao na ultrazvuku u medicinskim ustanovama.

Proizvođač ovog gadgeta namijenio je uređaj prvenstveno telemedicini, što znači da liječnik na udaljenom mjestu može preko chata davati upute pacijentu ili medicinskom tehničaru kako i gdje vršiti pregled. Tijekom pregleda liječnik će u realnom vremenu na svojem računalu ili telefonu proučavati sliku koja dolazi video streamingom i razgovarati s pacijentom te mu po završetku pregleda reći što se s njim zbiva i prema potrebi ga uputiti specijalistu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Uređaj je dobio dozvolu za korištenje od Američke agencije za hranu i lijekove FDA, no zasad isključivo za profesionalne potrebe, što znači da njim smiju upravljati isključivo liječnici. Ideja tvrtke je da u budućnosti omogući svakome ultrazvučni samopregled na sličan način kao što si danas ljudi sami mjere šećer u krvi, pa rade na AR aplikaciji koja će vam pomoći u pravilnom korištenju, kao što možete vidjeti u ovom videu.

U pregledu će vam pomoći i AI koji će vam davati detaljne upute i navoditi vas na pregled svih mjesta određenog područja na tijelu. Kada pregled završi snimke će se slati automatski specijalistu koji će ih analizirati i potom vam povratno poslati dijagnozu.

Original Article