VIDEO: Ubijanje korone na pokretnim stepenicama

0
50

Jedan od najboljih primjera koji pokazuju da su neki ljudi imali koristi od COVID-19 pandemije dolazi iz Južne Koreje.

Inovator Kim Kyeong Yeon je 2015. godine izradio uređaj za dezinfekciju rukohvata pokretnih stepenica UV-C svjetlom. Taj projekt je započeo nakon što se njegova trinaestogodišnja kćer ozlijedila nakon pada na pokretnim stepenicama jer se nije držala za rukohvat zbog higijenskih razloga.

Godinu dana nakon njezinog udesa, Yeon je predstavio proizvod pod nazivom Holdsafe, mali gadget koji se jednostavno montira na oba rukohvata pokretnih stepenica i sterilizira ih ultraljubičastim svjetlom, odnosno UV-C zračenjem. Jedna od prednosti je i u tome što ne treba nikakav vanjski izvor napajanja, jer se napaja vlastitom energijom od trenja, koju stvara ugrađeni generator, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Kim je potom uz pomoć svojeg rođaka i poduzetnika Kim Yoo Cheola pokrenuo tvrtku Clearwin i započeo s promocijom Holdsafea, misleći kako je pogodio pravo vrijeme, jer je upravo te godine u Južnoj Koreji izbila epidemija Mersa, koronavirusa sličnog Covidu-19. Na sreću po populaciju, a nažalost po Kima, epidemija je bila kratka i prošla je vrlo brzo bez nekih većih posljedica, pa ubrzo više nitko nije bio zainteresiran za njihov proizvod.

Rođaci su ubrzo zapali u financijske probleme, a Kim je čak otkazao svoje zdravstveno osiguranje kako bi spasio tvrtku i nakon toga su je umjetno držali na životu bez da je ostvarivala ikakve prihode.

U trenutku kada je izgledalo da više nema nikakve šanse da njihov proizvod ostvari bilo kakav uspjeh na tržištu, stigla je 2020. godina i s njom korona.

Čim je COVID-19 pandemija krenula rođaci su odjednom bili zatrpani narudžbama, pa su od početka godine do sada prodali 43.000 gadgeta u 51 državi širom svijeta, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Kinu, Japan i Saudijsku Arabiju te su zaradili više od 14 milijuna dolara.

Holdsafe gadgeti se danas nalaze na pokretnim stepenicama brojnih zračnih luka, uključujući Heathrow i Stansted u Londonu, u trgovačkim centrima, bolnicama, kinima, nogometnim stadionima poput Arsenalovog Emirates stadiona, a naći ćete ga čak i u Masjid al-Haramu, velikoj džamiji u Meki.

Nakon uspjeha s Holdsafeom, Clearwin je razvio i druge slične gadgete za dezinfekciju u liniji Touchsafe, koji pomoću UV svjetla dezinficiraju razne dodirne površine poput tipkovnica bankomata, prekidača u dizalima, zaslona automatskih blagajni i kioska.

Znate kako se ono kaže, dok nekome smrkne, drugome svane.

Original Article