VIDEO: U Njemačkoj putnike voze prvi vlakovi na vodik

0
50

U jeku velike energetske krize koja će prave zube pokazati ove jeseni, Njemačka se sada može podičiti prvim putničkim vlakom koji vozi isključivo na vodikov pogon.

Vlakovi pod nazivom Coradia iLint koje je izradila tvrtka Alstom prevoze putnike prugom u Donjoj Saskoj. Jedine emisije su para i kondenzirana voda, a Alstom napominje da vlak radi i uz nisku razinu buke.

Ovaj tjedan je počelo voziti pet vlakova, a u sljedećim mjesecima bit će ih dodano još devet kako bi se zamijenilo 15 dizel vlakova na regionalnoj liniji. Alstom kaže da Coradia iLint ima domet od 1.000 kilometara, što znači da može voziti cijeli dan na liniji koristeći jedan spremnik vodika. Na ruti između Cuxhavena, Bremerhavena, Bremervördea i Buxtehudea postavljena je stanica za punjenje vodikom, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Alstom, koji je započeo s testiranjem vlakova 2018., ima ugovore za Coradia iLint na drugim lokacijama, uključujući 27 vlakova u na području Frankfurta, a druga dva ugovora su za regije u Italiji i Francuskoj.

Tvrtka napominje da će se, unatoč inzistiranja na elektrifikaciji u nekim zemljama, velik dio europske željezničke mreže dugoročno oslanjati na vlakove koji nisu elektrificirani.

Iako će trebati neko vrijeme da se željeznička mreža kontinenta u potpunosti prebaci na zelenu energiju (pod pretpostavkom da se potpuna pretvorba dogodi u nekom trenutku), puštanje u promet vlakova na vodik pozitivan je korak prema naprijed.

Original Article