VIDEO: Traka za trčanje koja generira struju

Proizvođač fitness opreme SportArt na CES-u je predstavio svoju nemotoriziranu traku za trčanje, ili kako se to službeno kaže ergometar po nazivu Verde, koji posjeduje obilje programa za trčanje, hodanje, guranje, pa će dobro doći svakom rekreativcu koji se boji svježeg zraka da istrči sprintersku utrku, maraton, cross-country, popne se na Himalaju, ili prepješači čitavu Hrvatsku bez napuštanja svojeg doma.

No ono po čemu se Verde razlikuje od svih drugih "sprava za mučenje" je u tome što posjeduje sustav elektromagnetskog i mehaničkog kočenja koji služi za generiranje energije na sličan način kao što funkcionira regenerativno kočenje u hibridnim automobilima i u stanju je generirati 200 Wh struje.

Na taj način ćete energijom od svojeg trčanja moći puniti pametne telefone i druge gadgete, što nije neka spektakularna tehnološka ideja, ali ovaj način generiranja struje zasigurno će se dopasti svima koji se zalažu za ekološki čistu i obnovljivu energiju, jer za njezino dobivanje nećete ispuštati nikakve štetne sastojke osim poneku litru slanog znoja, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ova ideja je zapravo prilično stara, pa će se oni malo stariji ljubitelji SF filmova prisjetiti da su ljudi sumorne budućnosti u filmu Soylent Green iz 1973. godine na isti način generirali struju za svoje domove sobnim biciklima. Dobro, u tom filmu su jeli i zelenu kašu od recikliranih pokojnika, no SportArt još nije došao do te inovacije.

Original Article