VIDEO: Testiranje rovera koji će tražiti vodu na Mjesecu

0
35

U NASA-in Glenn Research Center u državi Ohio stigao je funkcionalni prototip mjesečevog rovera VIPER, koji će se testirati u tamošnjem laboratorijskom simulatoru operacija na Mjesecu.

Rover veličine vozila za golf je mobilni robot koji će na južnom polu Mjeseca istraživati vodeni led i uzimati uzorke na istom mjestu gdje će 2024. sletjeti prva žena i novi Amerikanac u okviru programa Artemis.

Veliki prilagodljivi bazen s pijeskom sadrži mjesečev "simulant", odnosno tlo čiji je sastav vrlo sličan onom na Mjesecu, kako bi se simulirao teren kojim će se rover kretati na Mjesecu.

Podatke će prikupljati NASA-ini inženjeri iz Glenn centra kojima će se pridružiti njihovi kolege iz Johnson Space Centra u Houstonu, gdje je rover izrađen. Podaci će se koristiti za evaluaciju procjene vuče vozila i kotača, utvrđivanje zahtjeva snage za različite manevre i usporedbu metoda prolaska strmim padinama. Istraživači na sebi nose respiratore kako bi se zaštitili od silicijevog dioksida koji se nalazi u obilju na testnom poligonu.

VIPER bi na Mjesec trebao stići 2022. godine i istraživati površinu od više kvadratnih kilometara, skupljati uzorke s više lokacija na koje utječu svjetlo i temperatura, odnosno one koje se nalaze u potpunoj tami, slabom i konstantnom sunčevom svjetlu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Kada rover uđe u područje bez svjetla radit će isključivo na pogon baterija i morat će se vratiti na vrijeme na osunčano područje kako bi mogao napuniti baterije. VIPER bi na Mjesecu trebao ostati operativan minimalno 100 dana, a podaci o ležištima vodenog leda koristiti će se za buduće misije s ljudskom posadom i kolonizaciju našeg prirodnog satelita s ciljem proizvodnje pitke vode, zraka i goriva.

Original Article