VIDEO: Švicarska gradi hyperloop ispod Alpa

0
215

Projekti nadzvučnih hyperloop vlakova čiji koncept je osmislio Elon Musk sve se više šire svijetom, a jedna od tvrtki koje rade na realizaciji prve komercijalne dionice je i švicarski startup Swisspod Technologies, nastao kao spinoff sveučilišta EPFL.

Swisspod želi izgraditi svoju inačicu hyperloopa ispod Alpa, s idejom da omogući prijevoz putnika i robe na relaciji između Ženeve i Zuricha. Da bi se projekt realizirao, ispod Alpa će se izgraditi "pruga", odnosno vakuumske cijevi u kojima će voziti vlakovi brzinama između 1.000 i 1.200 km/h i prevoziti po 30 putnika u jednom vozilu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Hyperloop bi trebao tu relaciju prijeći za samo 17 minuta, što je tek jedna devetina od vremena koje je potrebno za prelazak iste relacije standardnim švicarskim vlakovima i bez ostavljanja ugljičnog otiska kakav nastaje od ispuštanja štetnih sastojaka u atmosferu prilikom leta zrakoplovima.

Swisspod planira dovesti svoj hyperloop na tržište kroz 4 do 5 godina, a prema riječima CEO-a i osnivača tvrtke Denisa Tudora, za 9 mjeseci će biti poznat čitav plan implementacije tehnologije nakon završetka testiranja koje se provodi na mini testnom postrojenju sagrađenom u kampusu EPFL-a.

Za razliku od drugih projekata hyperloopa, švicarski vlakovi će se kretati na pogon linearnog indukcijskog motora koji stvara kretanje u ravnoj liniji, za razliku od rotacijskog kretanja pogonskog kotača.

Drugi hyperloop vlakovi koriste elektromagnetski "Maglev" pogon koji se temelji na dva seta magneta na pruzi, jedan za odbijanje i guranje vlaka iznad tračnica, a drugi za pomicanje povišenog vlaka prema naprijed, čime se iskorištava nedostatak trenja.

"Kako bi se smanjili troškovi, energija potrebna za pogon u dizajnu Swisspoda neće dolaziti s tračnica kao što je slučaj s Maglev vlakovima nego će je prenositi sami vlakovi", navodi Swisspod u svojem priopćenju.

Kako se testira smanjeni model vlaka na testnoj dionici možete vidjeti u ovom videu.

Original Article