VIDEO: Samobalansirajući električni motocikl

0
273

Kompanija Da Vinci Dynamics predstavila je svoj električni motocikl koji dolazi s impresivnim dometom od 250 km s jednim punjenjem baterija za vožnju u gradu ili 180 km na autocesti, no nama su najzanimljivije značajke koje mu pružaju hi-tech i robotske sposobnosti.

Motocikl od 135 konjskih snaga može od nule do stotke doći za 3 do 4 sekunde, a njegov baterijski paket od 17,7 kWh ima podršku za brzo punjenje razine 3 od 30 minuta, čime će se napuniti između 60 i 80 posto.

Motocikl posjeduje sustav ABS kočenja i značajku koja mu omogućuje da se sam počne polako kretati prema naprijed čim pustite kočnicu poput automatskog automobila. Pored toga, tu je i mogućnost spore vožnje unatrag što će najviše koristiti kod parkiranje, dok je vjerojatno najzanimljivija značajka u sustavu za samobalansiranje koji prepoznaje naginjanje vozača u zavoju pri raznim brzinama te automatski vrši korekciju ukoliko osjeti da bi se vozač mogao naći izvan težišta, čime sprječava rušenje i proklizavanje.

Nadalje, tu je i sustav za pomoć pri usponima, kao i automatski sustav regenerativnog kočenja koji dopunjava bateriju kada se vozite nizbrdo i pazi da slučajno ne ubrzate.

Kažu da će u jednoj od idućih OTA nadogradnji sustav omogućiti potpuno samobalansiranje, što znači da će motocikl stajati na mjestu bez potrebe da spuštate nogu na kolnik ili da ga dižete na „nogare“.

Da Vinci DC100 je dostupan u predbilježbama po osnovnoj cijeni od 27.500 američkih dolara, a na tržištu će se naći i luksuzna inačica s cijenom od 90.000 dolara.

Kako je to voziti motocikl robot možete vidjeti u ovom videu.

Original Article