VIDEO: SAD pretekao Kinu na listi top superračunala

Najnovija lista Top 500 računala u svijetu koja se objavljuje dva puta godišnje, stavila je na prvo i drugo mjesto dva američka stroja pod nazivima Summit i Sierra. Time su američka računala napokon skinula s prvog mjesta najjačih superračunala kineski Sunway TaihuLight, no kineski strojevi i dalje ostaju najzastupljeniji na listi, pa ih je među prvih 500 čak 227, dok je američkih 109.

Oba računala koja su izbila na prvo mjesto proizveo je IBM. Summit dolazi s procesnom snagom od 143,5 petaflopsa (po Linpack testu) i nalazi se u DOE/SC/Oak Ridge National Labu te je u stanju izvoditi do 200.000 bilijuna kalkulacija u sekundi, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Računalo Sierra koje se nalazi u Lawrence LivermoreNational Labu ima procesnu snagu o 94 petaflopsa, što je za jedan petaflops brže od kineskog Sunway TaihuLighta.

Summit i Sierra će se koristiti za izvođenje specijalnih izrazito zahtjevnih znanstvenih i vojnih zadaća poput studija klimatskih promjena, simulacija nuklearnog oružja i globalnih kratkoročnih i dugoročnih vremenskih prognoza.

Original Article