VIDEO: Robotski neprijatelji uzvraćaju paljbu

0
133

Britanski padobranci iz jedinice 16 Air Assault Brigade započeli su s obučavanjem u hi-tech sustavu za simuliranu borbu pod nazivom SimStriker koji je razvila tvrtka 4GD.

Specijalna obuka koja predstavlja kombinaciju prave stvarnosti i VR-a provodi se na poligonu Colchester u Essexu, gdje su vojnici suočeni s brojnim elementima iz stvarnog borbenog okruženja, što uključuje vatru, dim, zvukove i realistične pozadine.

Simulacija se sastoji od pravog sela od nekoliko kuća izgrađenog za potrebe obuke, koje je ujedno preneseno sa svim detaljima u 3D virtualizacijsku simulaciju nalik na video igru.

Tijekom akcija "čišćenja" vojnici ulaze u prostorije u kojima se umjesto klasičnih meta koje predstavljaju neprijatelje, nalaze statični roboti koji mogu pucati i pričati, a kada su pogođeni urušavaju se, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Humanoidni roboti se ne mogu kretati poput pravih vojnika ali se mogu rotirati kako bi se suočili s elitnim postrojbama dok ulaze u zgrade, a također se spuštaju na svoju bazu kada zapucaju ili kada specijalci zapucaju na njih. Unutar robota nalaze se senzori koji detektiraju pokrete, svjetlo i zvukove, a kada otkriju da su "napadnuti" mogu glasovno odgovarati ili primjerice upozoravati svoje suborce.

Između ostaloga, SimStriker uključuje navođenje topničke vatre i eliminaciju meta snajperima, pri čemu vojnik uperi svoje oružje ili laserski označivač prema pravom području, a na zaslonu mu se pokazuje VR simulacija koja može sadržavati neprijateljske vojnike ili druge mete od interesa.

Tvrtka 4GD kaže da je vježba koja se provodi u suradnji s pripadnicima elitnih britanskih jedinica idealan način da SimStriker simulaciju predstavi tržištu u vojnom i policijskom sektoru.

Original Article