VIDEO: Roboti naučili rukovati s tankim kabelima

Znanstvenici MIT-evog CSAIL laboratorija razvili su robotsku ruku sa sposobnosti rukovanja tankim objektima poput užadi i kabela. Tehnologija bi se jednog dana mogla primjenjivati na robotima za kućne potrebe, koji će nam glačati odjeću, stavljati telefone na punjenje i voditi kućne ljubimce u šetnju na uzici.

Znanstvenici kažu kako su takve zadaće do sada bile teške i ljudima, dok su robotima bile potpuno nemoguće, zbog toga što nisu mogli prepoznati male deformacije takvih objekata.

Oni su stoga napravili robotsku ruku s dva prsta koje su opremili s visokorezolucijskim taktilnim "GelSight" senzorima napravljenim od mekane gume s ugrađenim kamerama, a sustav se sastoji od dvije vrste kontrolera. Jednog koji prilagođava čvrstinu hvata i drugog koji podešava poziciju hvataljke da kabel drži unutar hvata, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Nakon uvježbavanja "osjetilnosti" hvatanja, MIT-eva robotska ruka je došla u mogućnost nježnog klizanja niz kabel bez da joj ispadne iz prstiju i izvođenje različitih zadaća koje uključuju spajanje kabela na razne vrste utičnica.

U svojem daljem radu, znanstvenici robotskoj ruci žele omogućiti još veću preciznost i poboljšati osjetilnu senzoriku, kako bi jednog dana mogla raspetljavati čvorove.

Po nama će robotski prsti postati savršeni tek kada uspiju zavezati udicu na flaks, pa eto ideje MIT-evcima za buduće testove.

Original Article