VIDEO: Robot uči igrati Jengu

Znanstvenici MIT-a u jednoj su podrumskoj prostoriji postavili robota koji uči igrati Jengu, igru u kojoj izvlačite pločice složene u toranj od 16 redova i slažete ih na vrh, pri čemu morate paziti da se toranj ne sruši jer ste inače izgubili.

Svi koji ste igrali Jengu znate da prvo pogledom tražite pločice u tornju koje vam se učine lako pomične, a potom to nježno provjeravate prstom prije nego ih izgurate ili izvučete.

Na isti način funkcionira i MIT-ev robot koji igra Jengu korištenjem vizualnog i taktilnog feedbacka, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Znanstvenici kažu da robot nije razvijen zbog igranja Jenge, već služi kao demonstracija mogućnosti brzog učenja izvođenja zadaća i to ne isključivo pomoću sustava računalnog vida kako je to danas uobičajeno, već i pomoću taktilne fizičke interakcije.

"Za razliku od čistih kognitivnih zadaća poput igranja šaha ili igre Go, igranje Jenge zahtijeva usavršavanje u fizičkim vještinama poput pipkanja, guranja, izvlačenja, postavljanja i slaganja pločica. To traži interaktivnu percepciju i manipulaciju, kako biste znali gdje ići, što dirati i kada pomicati blokove", navodi znanstvenik Alberto Rodriguez, profesor u odjelu mehaničkog inženjerstva MIT-a.

Znanstvenici robota nisu izradili s namjerom da postane najbolji igrač Jenge na svijetu, već vjeruju da će njegove nove vještine biti vrlo korisne u mnogim manipulativnim poslovima poput rada ne liniji za sklapanje pametnih telefona.

Original Article