VIDEO: Robot kemičar traži lijek protiv koronavirusa

Znanstvenici iz laboratorija za kemiju na Sveučilištu u Liverpoolu, u svojem radu imaju veliku pomoć robota, koji je nakon tri godine razvoja u laboratoriju profesora Andya Coopera i programiranja od strane doktoranda Benjamina Burgera, postao punokrvni istraživač kemičar i trenutno se bavi istraživanjima lijekova protiv Covida-19.

Robot koji se temelji na platformi industrijskih Kuka robota sastoji se od robotske ruke koja je smještena na mobilnoj bazi, a uz pomoć brojnih senzora i algoritama strojnog učenja može se slobodno kretati laboratorijem od jedne ka drugoj znanstvenoj postaji, uzimati i pripremati uzorke, podvrgavati ih testiranju i bilježiti rezultate brzinom koja je ljudskim istraživačima nemoguća, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Profesor Cooper kaže da robot može vrijedno raditi 24 sata dnevno bez da se ikada osjeća premoreno ili da mu je dosadno, ne pita za vikende, a u stanju je tjedno istražiti 1000 spojeva, što je više nego što prosječni student kemije ispita tijekom četverogodišnjeg studija i pripreme doktorata.

Među njegovim područjima djelovanja se nalazi proučavanje molekularnih struktura, a za razliku od industrijskih robota izrađenih na istoj platformi, u sebi posjeduje AI koji mu omogućuje istraživanje i uspoređivanje prijašnjih rezultata istraživanja i samostalno pokretanje novih eksperimenata. Robot sve odluke donosi samostalno i sam odlučuje što će činiti sljedeće.

Tijekom 24 sata neprekidnog rada, potrebno mu je samo puniti baterije oko dva sata, a još jedna prednost mu je što se može povezati s drugim robotima u svijetu i raditi u timu, što bi još više moglo ubrzati istraživanja.

Pored svega toga, u prostoriji s robotom ne treba biti nikoga, pa kažu da je izvrstan za ovo doba socijalnog distanciranja.

Original Article