VIDEO: Ritam mašina s ritmom bolesnog dječjeg srca

0
54

Audiovizualni umjetnik Love Hultén i švedski proizvođač audio opreme Teenage Engineering surađivali su na jedinstvenoj ritam mašini napravljenoj za podizanje svijesti o urođenim srčanim bolestima.

Na prvi pogled, izgradnja ritam mašine koji koristi otkucaje srca djece s urođenom srčanom bolešću može se smatrati pomalo bolesnom idejom, no Love Hultén i Teenage Engineering stvorili su ritam mašinu CHD-4 kako bi podigli svijest o ovom stanju i prikupili sredstva za organizaciju Heartchild Foundation.

Taj projekt se temelji na ideji stvaranja ritmova temeljenih na ehokardiogramima četvero djece koja su rođena s urođenom srčanom bolešću (CHD-om).

"Ritam mašine su obično definirane redoslijedom udarci, tempo i ritam", rekao je Hultén. "Ovaj stroj remeti taj sustav, na isti način na koji je život poremećen kad se dijete rodi s urođenom srčanom bolešću. Sva ta slomljena srca imaju svoj tempo, ponekad nepravilan, presporo ili prebrzo, kao rezultat njihove bolesti. Njihovo pretvaranje u zvuk bilo je istinski iskreno iskustvo za koje se nadam da će ga osjetiti svatko tko čuje stroj."

Četiri uzorka otkucaja srca na kojima se temelji ritam mašina izrađena su iz stvarnih bolničkih pregleda i dekodirani u nizove na temelju pojedinačnih oblika, tempa i otkucaja u minuti.

Te su sekvence zatim transponirane na disk nalik gramofonu kako bi se proizveli zvukovi i ritmovi temeljeni na četiri jedinstvena otkucaja srca. "Ove se sekvence mogu svirati odvojeno ili zajedno kako bi se proizveo širok raspon zvukova, a svako srce se može i ručno pomaknuti u odnosu na druga kako bi se stvarali jedinstveni uzorci ritma", objasnio je Hultén.

Ritmovi pokrenuti iz kružnog sekvencera pretvaraju se u zvuk zahvaljujući stručnosti ljudi iz Teenage Engineeringa za sintezu, sa strojem koji upravlja Pocket Operator 400 analognim synth modulima koji imaju višestruke oscilatore, generatore buke, filtre i naravno hrpu patch kabela. Dodan je i mali OLED zaslon za prikaz otkucaja u stvarnom vremenu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

CHD-4 je prijenosan i krenut će na turneju podizanja svijesti u nadolazećim tjednima, posjećujući razne umjetnike i kreatore prije nego što konačno ode na dražbu 14. veljače 2023., na kojoj će skupljati pomoć za švedsku zakladu Heartchild.

Original Article