VIDEO: Prvih 5 letova suborbitalnog zrakoplova

0
452

U posljednje vrijeme sve je veća gužva u sektoru lansiranja raketa u svemir, ponajviše zahvaljujući sve brojnijim privatnim svemirskim tvrtkama. Tvrtka Dawn Aerospace vjeruje da je pronašla svoju nišu u sektoru novog tipa svemirskih zrakoplova, koji uzlijeću i slijeću na standardne avionske piste, a mogu se koristiti za suborbitalne i orbitalne letove te bi u skoroj budućnosti mogli prevoziti satelite i znanstvenu opremu u orbitu Zemlje po znatno nižim cijenama u odnosu na postojeća rješenja.

Njihov novi prototip Mk-II Aurora bespilotnog svemirskog zrakoplova uspješno je odradio 5 letnih testova, poletjevši iz zračne luke Glentanner Aerodrome na Novom Zelandu, kako bi mu isprobali avioniku, aerodinamiku i pogonske sustave, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Mada je zrakoplov u ovim testovima došao samo do visine od 1.000 metara, inženjeri su zadovoljni letovima jer su prikupili obilje podataka koji će im pomoći u daljem razvoju kako bi jednog dana mogao letjeti do 110 km visine, što se smatra dalje od granice svemira.

Pored toga, Dawn Aerospace već radi i na novom prototipu Mk-III koji će biti punokrvna orbitalna letjelica i imati mogućnost lansiranja satelita i drugog korisnog tereta u nižu Zemljinu orbitu.

Valja naglasiti da je testirani Mk-II i može prevoziti teret težine do 4,2 kg, Mk III će biti značajno veći i imat će mogućnost prijevoza 275 kg tereta. Kako bi mogao doseći orbitu Zemlje, novi model će biti opremljen dvostupanjskim raketnim pogonom.

Iduće godine u planu je testiranje radarskog sustava niske potrošnje, no prije toga će Mk-II dobiti neke preinake koje će mu omogućiti let na suborbitalnim visinama, a zasad još nije poznato kada će započeti testiranje Mk-III letjelice.

Original Article