VIDEO: Prvi kvantni procesor koji radi na sobnoj temperaturi

0
102

Kvantno računalstvo je možda upravo napravilo veliki iskorak budući da je superračunalo u Australiji postalo prvo u koje je integriran kvantni procesor koji je razvila njemačko-australska nova tvrtka Quantum Brilliance. Procesor radi na sobnoj temperaturi, a sada će raditi u tandemu s klasičnim superračunalima u Pawsey Supercomputing Research Centru.

Kvantna računala imaju potencijal drastično nadmašiti tradicionalne strojeve, uvlačeći se u svijet kvantne fizike. Ona mogu obavljati izračune mnogo brže jer kvantni bitovi (kubiti) mogu postojati u više stanja odjednom, a podaci se mogu prenositi trenutno kroz kvantnu isprepletenost.

Problem je u tome što većina postojećih kvantnih računala koristi supravodiče kao svoje kubite, koji rade samo na temperaturama malo iznad apsolutne nule. To hlađenje dodaje velike troškove, glomaznost sustava i ogromnu potrošnju energije, ograničavajući mjesta na kojima se kvantna računala mogu koristiti.

Quantum Brilliance je, međutim, razvio procesor kvantnog računala koji može raditi na sobnoj temperaturi. Njegovi kubiti nisu napravljeni od supravodiča, već od nedostataka dijamantnih rešetki, koje su daleko manje osjetljive na toplinske vibracije i otpornije na mehaničke udare, kao što objašnjavaju u ovom videu.

Sada je taj kvantni procesor instaliran u Pawsey Supercomputing Research Centar u Perthu i to je prvi put da je kvantno računalo integrirano izravno u rack uz tradicionalno superračunalo, u ovom slučaju, Pawseyjevo novo superračunalo HPE Cray Ex, Setonix.

Postrojenje će se koristiti za testiranje hibridnih modela kvantnog i tradicionalnog računalstva, omogućujući istraživačima da prebace neke računske zadatke na kvantni procesor kako bi iskoristili njegove jedinstvene prednosti.

"Ovo će pružiti testbed na kojem se mogu dokazati stvarne primjene, tako da naši istraživači mogu djelovati učinkovitije, omogućujući znanost i ubrzavajući otkriće", rekao je Mark Stickells, izvršni direktor Pawseyja.

Original Article