VIDEO: Prvi indijski svemirski humanoidni robot

0
18

Indija užurbano radi na projektu pod nazivom Gaganyaan, odnosno orbitalnoj svemirskoj letjelici dizajniranoj za prijevoz ljudi u svemir koja bi 2022. godina trebala povesti indijske astronaute u svemir.

U okviru misije razvija se i projekt Vyommitra, odnosno humanoidnog robota ženskog izgleda bez nogu koji će astronautima pomagati u raznim zadaćama, ali i obavljati neke zadaće samostalno. Čak što više, Vyomitra bi u svemir mogla stići prije ljudi, jer je ISRO planira poslati u svemir u okviru testne misije koja će prethoditi prvom indijskom letu s posadom.

Šef Indijske svemirske agencije K Sivan izjavio je da je Vyomitra u stanju izvoditi višestruke zadaće, a opremljena je umjetnom inteligencijom, spretnim robotskim rukama i glasovnom komunikacijom na engleskom i indijskom (hindu) jeziku, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Mada bi testnom misijom bez posade mogao upravljati softver umjesto robota, šef ISRO-a kaže da su Indijci vrlo povezani s tjelesnom formom i lakše im je identificirati se sa ženskim humanoidnim robotom nego s običnim softverskim sustavom. Vyomitra će također imati i ulogu nadzornog sustava sustava za održavanje života u letjelici te će prilagođavati uvjete potrebama astronauta, uključujući kvalitetu zraka.

Original Article