VIDEO: Prvi dvonožni robot pretrčao 5 km za 53 minute

0
221

žZnanstvenici Sveučilišta Oregon State (OSU) održali su nesvakidašnje testiranje svoje dvonožne robotice pod nazivom Cassie, natjeravši je da otrči 5 km s jednim punjenjem baterija na cesti unutar kampusa.

Robotica je zadaću uspješno savladala s vremenom od 53 minute i 3 sekunde, čime nije skinula svjetski rekord koji drži ugandski atletičar Joshua Cheptegei s vremenom od 12:35:36, ali je postala prvi dvonožni robot kojem je uspjelo završiti "5K utrku", kao što možete vidjeti u ovom videu.

Cassie je razvijena u Dynamic Robotics Laboratoriju sveučilišta, pod vodstvom profesora robotike Jonathana Hursta za 16 mjeseci, uz pomoć 1 milijuna dolara bespovratnih sredstava Agencije za obrambene napredne istraživačke projekte SAD-a, a studenti sveučilišta OSU su za nju razvijali algoritme koji su joj pružili razne mogućnosti kretanja.

"Duboko potpomognuto učenje je moćna metoda koja AI-u omogućuje vještine poput trčanja, skakanja i hodanja uz stepenice", izjavio je Yesh Godse, dodiplomac Sveučilišta OSU koji je sudjelovao u ovom projektu i dodao kako je ideja da ovakav robot u budućnosti raznosi pakete, obavlja zadaće u skladištima i pomaže ljudima u njihovim domovima.

Osim što je prva koja je prešla 5.000 metara s jednim punjenjem baterija, Cassie je ujedno i prvi dvonožni robot koji je koristio strojno učenje za upravljanje hodom u otvorenom prostoru.

Robot je dizajniran da se kreće poput velike ptice, posjeduje veliki broj pokretnih zglobova u bokovima i fleksibilnim gležnjevima s pogonom te AI sustav za održavanje ravnoteže.

Mada je Cassie uspješno završila dionicu od 5 km, njezina utrka nije protekla potpuno glatko, jer je dvaput morala zastati zbog pregrijavanja računala, a jednom je i pala zbog gubitka ravnoteže u oštrom zavoju.

Original Article