VIDEO: Prva elektromagnetska puška u slobodnoj prodaji

0
249

Američka tvrtka Arcflash Labs započela je zaprimati predbilježbe za svoju elektromagnetsku pušku GR-1 Anvil, koja se prodaje po cijeni od 3.375 dolara. Tvrtka naglašava da ovo nije ručno oružje snage vatrenog oružja, već se radi o puški koju se po snazi može usporediti sa zračnim puškama, jer projektile ispaljuje snagom od 85 džula, što je upola manje od primjerice malokalibarske puške kalibra .22 (5.6 mm).

Ono po čemu je napredna u odnosu na malokalibarske puške na barut je u tome što može ispaljivati 20 metaka u minuti punom snagom ili 100 metaka s pola snage.

Kako je razvijena i kako puca možete vidjeti u ovom videu.

GR-1 Anvil nije railgun već takozvana Gaussova puška, jer se projektil kreće kroz cijev oko koje su omotane zavojnice, dok se u railgunu kreće između dvije paralelne šine. Magnetsko polje u railgunu je snažnije nego u Gaussovoj puški te dovodi do puno većeg ubrzanja projektila, no za njega je potrebna puno jača energija pa ta tehnologija još nije skalirana za ručno oružje već se koristi na velikim sustavima poput railgun topova na ratnim brodovima američke mornarice.

Iz tog razloga za GR-1 Anvil bi bilo ispravnije reći da je "coilgun", jer s railgunom ima zajedničku crtu samo po elektromagnetskoj energiji koja se koristi za ispaljivanje projektila koja se aktivira dodavanjem električnog napona.

No bez obzira na to puška može biti prilično ubojita za male životinje jer ne treba podcjenjivati ubrzanje projektila od 60 metara u sekundi koje stvara, a iako vas pogodak vjerojatno neće ubiti mogao bi vas ozbiljno ozlijediti ako vas pogodi u primjerice oko.

Pored toga, ovo je prvi puta da se elektromagnetsko oružje nalazi u slobodnoj prodaji. Arcflash Labs kaže da je za pušku zainteresirana policija koja bi je željela opremiti gumenim mecima i koristiti za suzbijanje nasilnih prosvjeda, a interes su pokazali i stručnjaci koje se bave zaštitom životinja koji bi projektile opremili sredstvima za uspavljivanje i koristili je za preseljenje divljih životinja u sigurna staništa.

Nekako smo ipak skloni vjerovati da će GR-1 Anvil najviše kupovati luđaci kojih u Americi ne nedostaje.

Original Article