VIDEO: Prijenosna goriva ćelija Toyote za aute i stanove

0
104

Toyota vidi vodik kao glavni energent za pogon automobila, dronova, toplinskih i rashladnih sustava te čitavih gradova u bliskoj budućnosti. Njezina podružnica Woven Planet pokrenula je prošle veljače postrojenje "Woven City" u blizini Susona, koje će služiti kao futuristički testni poligon za sve vrste urbanističkih ideja i tehnologija, uključujući proširenu upotrebu vodikovog goriva.

Sada su Toyota i Woven predstavili radni prototip prijenosne "patrone" gorive ćelije za koju vjeruju da će osigurati zelenu energiju za "niz svakodnevnih životnih aktivnosti u i izvan kuće".

Patrone su cilindri dužine od 400 mm promjera od 180 mm, s težinom od 5 kg kada su puni. Oni će omogućivati oko 3,3 kWh korisne energije, ovisno o učinkovitosti vanjske gorive ćelije koja se koristi za pretvaranje vodika u električnu energiju. Imaju male ručke za hvatanje na vrhu, a dizajnirane su tako da se jednostavno ugrađuju uvrtanjem u sustave u kojima će se koristiti, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Mogle bi se koristiti kao izmjenjive vodikove baterije za električne automobile, motocikle i dronove, ili ugrađivati u zidove kućanstava koja nisu spojena na električnu mrežu, kako bi osigurali struju za cijelu kuću putem gorive ćelije. Također bi se mogle koristiti za napajanje grijača ili za opskrbu električnom energijom na udaljenim mjestima, a s malom gorivom ćelijom na vrhu, mogli bi služiti i kao velike rezervne baterije za punjenje uređaja.

Ideja Toyote je da se u komercijalnoj primjeni koriste kao plinske boce, što znači da ćete ih zamijeniti kada se isprazne, a u servisima će se ponovno puniti vodikom. Toyota i Woven bi također mogli voditi uslugu dostave, odnosno dovoziti kanistere s vodikom gdje god su potrebni.

Original Article