VIDEO: Pogledajte panoramske snimke tamne strane Mjeseca

Kineska letjelica Chang' e-4 sletjela je 4. siječnja 2019. na "tamnu stranu Mjeseca" koja kao što znamo nije doista tamna, već ju tako zovemo jer nije nikad okrenuta prema nama, dok ju Sunce obasjava baš kao i "svijetlu". Ubrzo nakon slijetanja, iz letjelice se odvojio rover Yutu-2 koji je započeo svoju šetnju po dosad neistraženim predjelima našeg prirodnog satelita, a započeli su i biološki eksperimenti koji će se provoditi tijekom ove misije unutar specijalnih malih "biolaboratorija".

Dakako, jedan od posebno važnih zadataka koje su dobili Chang' e-4 i Yutu-2 čije ime u prijevodu znači "zec od žada" je snimanje, pa su nam ubrzo počele stizati fotke među kojima su posebno atraktivne one snimljene Changovom panoramskom 360 kamerom, na kojima se mogu vidjeti krateri i hladna pustoš unutar misterioznog Von Karman kratera na južnom polu Mjeseca, te Yutu-2 koji pozira u prvom planu.

Istom mjerom uzvratio je i rover, pa dok Chang snima njega, on snima Changa, pa smo u prilici vidjeti kako izgleda aparatura koju Kinezi koriste u ovoj zanimljivoj misiji istraživanja Mjeseca, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Na prve slike zeca od žada morali smo ipak malo pričekati, jer je rover nakon slijetanja stavljen u "sleep mode", kako bi mogao preživjeti temperature do 200°C koje vladaju tijekom mjesečevog dana koji traje 14 zemaljskih dana.

Osim fotkanja površine, rover će tijekom istraživanja koristiti i brojne druge instrumente među kojima su infracrvena kamera, radar koji može prodirati ispod tla do dubine od 100 metara (Lunar Penetrating Radar – LPR) te niskoferkvencijski radio spektrometar, kako bi znanstvenici mogli proučavati sastav stijena i podzemlja Mjeseca i analizirati minerale unutar kratera.

Kina u program istraživanja Mjeseca kojeg vodi vojska ulaže milijarde dolara s ciljem da 2022. godine sagradi prvu Mjesečevu bazu i u nju pošalje svoje prve astrounaute koji će pripremiti stalnu naseobinu. Mnogi znanstvenici smatraju da povećanom interesu za istraživanje Mjeseca i svemira općenito uvelike pomažu političko-trgovinske tenzije između Kine i SAD-a, što pomalo podsjeća na svemirsku utrku koja se svojevremeno vodila između SSSR-a i SAD-e u vrijeme hladnog rata.

Original Article