VIDEO: Pogledajte čitav let letećeg taksija

0
100

Tvrtka Autoflight sa sjedištem u Šangaju koja se bavi razvojem eVTOL letjelica u posljednje je vrijeme provodila letne testove dok nastavlja razvijati svoj zračni taksi Prosperity IeVTOL. Tvrtka je sada objavila 8-minutni video koji prikazuje cijeli probni let, sa zvukom.

Novi video prikazuje cijeli let, od početka do kraja, uključujući uzlijetanje, lebdenje, prijelaz na horizontalni let, krstarenje s krilima pri brzini preko 180 km/h te postupni prijelaz natrag na okomito slijetanje.

Zanimljivo je primijetiti da se letjelica diže ravno prema gore okomito, umjesto da dobiva bilo kakav potisak prema naprijed dok se diže, nakon čega se uključuje stražnji rotor koji joj omogućuje horizontalni let, a rotori za vertikalno uzlijetanje i slijetanje se gase.

Nakon krstarenja u stilu aviona, letjelica ponovno uključuje rotore za vertikalno podizanje i spuštanje, gasi stražnji rotor i slijeće, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ovo je drugi prototip konceptnog zrakoplova tvrtke Autoflight, koja tvrdi da sada testira nadograđenu konfiguraciju dizanja i krstarenja, optimizirane propelere za podizanje i poboljšanu učinkovitost lebdenja i krstarenja. Tvrtka kaže da je za izradu ovog bespilotnog stroja u punoj veličini bilo potrebno oko tri mjeseca i da je posljednjih tjedana već dovršila 30 takvih uspješnih testova letenja.

Kada će biti dovršen, zračni taksi Prosperity će četiri putnika moći odvesti do 250 km udaljenosti pri brzini krstarenja od 200 km/h. Autoflight očekuje da će ga staviti u komercijalnu uporabu do 2026. godine.

Original Article