VIDEO: Podvodna vjetrenjača počela proizvoditi struju

0
75

Tvrtka Orbital Marine Power pustila je u pogon svoju Orbital O2 turbinu od 2 MW na pogon plime u moru pokraj obale Orkneya u Škotskoj. Turbina s generatorom težine od 580 tona najveća je tog tipa na svijetu i kroz sljedećih 15 godina trebala bi omogućiti energiju za napajanje 2.000 domova.

Nakon što je usidrena na 35 metara dubine, turbina je ovih dana spojena na lokalnu obalnu električnu mrežu. Razvoj turbine koju nazivaju "podvodnom vjetrenjačom" trajao je 15 godina, a sagrađena je za 18 mjeseci u Dundeeju, da bi ovog proljeća bila postavljena u more, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Turbina posjeduje dva rotora spojena na svoje noge koji se pokreću jednim od najbržih plimnih tokova na svijetu. Energija plime i oseke stvara se relativnim kretanjem Zemlje, Sunca i Mjeseca koji međusobno djeluju gravitacijskim silama, a gradnja je financirana od strane škotske vlade koja je uložila 3,4 milijuna britanskih funti, odnosno nešto manje od 30 milijuna kuna.

Inženjeri i znanstvenici kažu da je usprkos velikim troškovima izgradnje, turbina učinkovitija u stvaranju energije u odnosu na vjetroelektrane i sunčeve elektrane, jer su plimne promjene puno predvidljivije u odnosu na Sunce i vjetar, a ovakve turbine na plimu bi mogle uvelike pomoći u nastojanju da se postigne 100-postotni prelazak na zdrave izvore i u potpunosti napuste fosilna goriva u Velikoj Britaniji koja je u prošloj godini dobila čak 42 posto električne energije iz obnovljivih izvora.

Original Article