VIDEO: Pleteni nosivi robotski asistenti

0
135

Znanstvenici iz Laboratorija za računalnu znanost i umjetnu inteligenciju MIT-a (CSAIL), osmislili su novi nosivi robotski sustav pod nazivom PneuAct koji koristi poseban proces pletenog dizajna za proizvodnju mekih pneumatskih aktuatora.

"PneuAct koristi proces strojnog pletenja koji nije sličan pletenju vaše bake ali radi autonomno", navode istraživači. Dizajner treba samo specificirati uzorke dizajna šavova i senzora u softveru za programiranje pokreta aktuatora, koji se mogu simulirati prije ispisa. Tekstilni komad se zatim izrađuje pomoću stroja za pletenje, koji je pričvršćen na gumenu silikonsku cijev da dovrši aktuator.

Aktuatori koriste vodljivu pređu sa senzorima osjeta tako da u biti mogu "osjetiti" ili odgovoriti na ono što zgrabe. Kao dokaz koncepta, tim je razvio nekoliko prototipova uključujući pomoćnu rukavicu, meku ruku, interaktivnog robota i pneumatskog hodajućeg četveronožnog robota, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Novi uređaji znatno su poboljšani u odnosu na starije dizajne, uključujući programirano savijanje kada su napuhani i mogućnost uključivanja povratnih informacija. "Na primjer, koristili smo aktuatore za izradu robota koji je osjetio kada ga dotakne upravo ljudska ruka i reagirao je na taj dodir", napisao je tim. Rukavica se može nositi kao dopuna pokreta mišića prstiju, dodajući dodatnu snagu za hvatanje kako bi se pomoglo osobama s ozljedama prstiju ili šake.

Čitav znanstveni rad možete preuzeti na ovoj poveznici.

Original Article