VIDEO: Pi konzola na privjesku za ključeve

Na portalu Instructables pojavio se zanimljiv projekt RetroPie Zero koji mini računalo pretvara u minijaturnu igraću konzolu na koju možete objesiti ključeve, a kada si želite prekratiti vrijeme, na njoj ćete zaigrati neke legendarne retro naslove, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Za izradu konzole trebat ćete Raspberry Pi Zero, s time da možete iskoristiti Pi Zero i Pi Zero W modele, s time što će vam WiFi inačica olakšati izradu, no trošit će više energije i skratiti vam život baterije.

Polred toga, morat ćete nabaviti LCD HAT, kako biste imali zaslon na kojem ćete se igrati, s time da i tu imate mogućnosti izbora, no autor projekta preporuča drugu inačicu Waveshare LCD HAT-a za RPi Zero koja posjeduje 1,3-inčni IPS LCD rezolucije 240×240 i moći će uspješno emulirati mnoge konzole iz CRT TV razdoblja poput NES-a koji ima rezoluciju 256×240, jer se s lijeve i desne strane mogu izrezati po 8 piksela s lijeve i desne strane overscan područja kako bi se dobilo 240×240.

Osim ovih komponenti trebat ćete još Pin Header širine od 8 mm (2×20 pinova), no autor takav nije našao, pa je modificirao jedan od 12 mm. Na kraju će vam još trebati LiPo baterija veličine od 5 mm x 23 mm x 45 mm, Tiny LiPo Charge Board pločica veličine 10×10 mm od 5V za punjenje baterije. Ona ima jedno nezgodno ograničenje punjenja do 50 mA, pa će vam za napuniti do vrha bateriju od 400 mAh trebati više od 8 sati. Nakon toga vam još treba jedino power switch, te dakako kućište koje možete izraditi 3D printanjem.

Detaljne upute za izradu potražite na ovoj poveznici, a ako napravite neku vlastitu modifikaciju slobodno nam se javite da ju isprobamo.

Original Article